04 / 23 / 2024
Новини България Бойко Борисов: Позицията на ГЕРБ ще остане много твърда, непроменена по отношение на БСП

Бойко Борисов: Позицията на ГЕРБ ще остане много твърда, непроменена по отношение на БСП

0 коментари
Бойко Борисов: Позицията на ГЕРБ ще остане много твърда, непроменена по отношение на БСП

Нас ни поставят в най-лесната позиция, защото, ако по всяка друга тема Изпълнителната комисия, парламентарната група, може да взима решение, само по тази тема върховният орган – конгресът, ни е забранил да взимаме решение. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с анонса на председателя на БСП Корнелия Нинова за лидерски разговори по повод на третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-то Народно събрание. По време на срещата си с депутатите от ГЕРБ, излъчвана във фейсбук, Борисов каза също, че до този момент няма покана за среща.

По думите му може да се разговаря, но позицията на ГЕРБ в случая ще остане много твърда, непроменена по отношение на БСП, заради конгресното решение, а не защото не са гъвкава партия или не искат да има правителство.

Те сега идват на това, което два месеца ние говорихме, посочи той. И добави, че няма лошо да има лидерски формати, но Корнелия Нинова, вместо да казва, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, да каже първо да се съберем на лидерски формат, за да кажат лидерите при кой мандатоносител може да се състави кабинет, предвид резултатите от последните парламентарни избори и, за да не харчим отново пари за избори. Ние точно това предложихме – правителство на Николай Габровски с експерти, подчерта Борисов. Нашето правителство имаше подкрепа от 115 депутати, след това „Продължаваме Промяната“(ПП) и „Демократична България“(ДБ) излязоха с декларация, подкрепена от 63 души, припомни лидерът на ГЕРБ.

Според него ПП, ДБ и БСП вече нямат червени линии, защото подкрепата за Украйна е решена в Народното събрание, реакторите за „Козлодуй“ също вече са в закон. И за Република Северна Македония няма вече червена линия, те вече преговарят за членство в ЕС, добави Борисов.

Те нямат по какво да спорят, обобщи той. За еврозоната и Шенген имат пълната подкрепа на ГЕРБ.

Борисов отбеляза, че по отношение на това на кого да бъде връчен третият мандат, не са могли да повлияят на президента, въпреки публичните анонси къде какво би могло да се случи.

В тази нелека ситуация те имат шанс да си направят правителство, вместо да призовават другите за отговорност, коментира той. ДБ беше в коалиция с БСП, ПП също, заедно с „Български възход“, ако си намерят и друга подкрепа, а те могат, могат да си направят кабинет и без нас, спокойно при това, предположи лидерът на ГЕРБ. БСП е била в коалиция с ДПС, била е и в коалиция с ДБ, с ПП, припомни лидерът на ГЕРБ. Огромна възможност има да се направи правителство и, може би, затова президентът Радев, мислейки логично, имайки предвид фигурите от БСП в служебното правителство – Крум Зарков, Весела Лечев, Явор Гечев, е действал така, мотивирайки своето решение, предположи Борисов. Но уточни, че, ако получат покана, ще се отзоват, излагайки своите аргументи. Ние сме любезна партия към нашите опоненти, допълни лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов посочи и, че още преди да видят проектосъстава на правителството на Габровски, а в него е имало добри фигури и от БСП, като Меглена Плугчиева, категорично са казали, че няма да преговарят. Според него сега всичко, каквото се прави, е предизборно.

Г-жа Нинова правилно се е ориентирала, но това трябваше да го направим преди два месеца, изтъкна той. И Христо Иванов, и Корнелия Нинова правят това, което искахме и ние – обществен договор с приоритети за управление, подчерта Борисов.

БТА

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising