04 / 23 / 2024
Новини Свят Сенатът утвърди за посланик на САЩ в България Кенет Мъртън

Сенатът утвърди за посланик на САЩ в България Кенет Мъртън

0 коментари
Сенатът утвърди за посланик на САЩ в България Кенет Мъртън

Дипломатът Кенет Мъртън беше утвърден от американския Сенат да бъде следващият посланик на САЩ в България, съобщиха от американското посолство у нас на страницата си във Фейсбук.

Той е високоуважаван дипломат с 35-годишен опит в Дипломатическата служба. Неговото назначение показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България, посочват още от посолството.

Утвърденият за посланик Кенет Мъртън се очаква да пристигне в България през пролетта на 2023 година.

Херо Мустафа дойде в България през септември 2019 г. и е един от най-активните американски дипломати, били на мисия в страната. Тя бе пратена от президента републиканец Доналд Тръмп. Служила е и при президента Джордж Буш-младши (от Републиканската партия), като е работила пряко и с Джо Байдън, докато той е вице на демократа Барак Обама. Нейната номинация също беше през юни, както и тази на бъдещия посланик.

Наследникът ѝ Мъртън е роден в Сейнт Луис, Мисури, но когато е 12-годишен, семейството му се мести в Хъдсън, Охайо, който той счита за свой дом. .Когато хората ме питат откъде съм, това им казвам – Хъдсън. Аз работя във външното министерство и прекарвам по-голямата част от времето си в чужбина. Нямам друг роден град”, казва дипломатът и допълва, че се прибира на всеки няколко месеца, за да посети майка си и да се види със стари приятели.

Той учил в местната прогимназия, а след това в католическата гимназия в Уолш. Съучениците му го помнят като непринуден, креативен, забавен и умен, пише „168 часа“.

“Той наистина искаше да работи в Държавния департамент. Не много хора знаят какво искат да правят на 16, 17 или 18 г., но той знаеше”, казва съученикът му Роб Маккарти, който сега е магистрат в съда за непълнолетни на окръг Съмит.

Бащата на новия посланик е роден в Австрия

и този факт провокира трайния му интерес към чужди държави и култури.

“У нас винаги имаше чужденци, членове на семейството, които обикаляха из къщата”, казва Мъртън. Признава, че учителят му по история Марк Маса го е насочил при избора му на кариера. Доката учи, бъдещият дипломат вземал уроци по френски и немски език. В младежките си години пътувал до планинската верига Апалачи, където боядисвал къщи и цепил дърва като част от училищен проект. Играел тенис в университета и участвал в училищни пиеси.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising