04 / 17 / 2024
Новини Свят Радев: Догодина сме в Шенген! Рюте: Не казваме „не“, а „не още“

Радев: Догодина сме в Шенген! Рюте: Не казваме „не“, а „не още“

0 коментари
Радев: Догодина сме в Шенген! Рюте: Не казваме "не", а "не още"

Президентът Румен Радев е готов да даде допълнително време и за носителите на втория мандат за съставяне на правителство, както направи при първия.
„Всички сме убедени, че България трябва да има редовно правителство, всички виждаме колко трудно да се състави такова правителство, затова всеки опит в тази насока трябва да бъде насърчаван“, заяви той пред български журналисти в Брюксел, където днес участва в заседанието на Европейския съвет.

Държавният глава изрази и очакване България да се присъедини към Шенген догодина, дори изрази сигурност.

По думите му българските власти разкриват много миграционни схеми, като междувременно се стараят да стопират незаконния трафик. Той смята, че от Европейския съюз ще оценят тези действия.

Още при пристигането си за участие в последното за годината заседание на Европейския съвет той съобщи, че днес ще постави въпроса заедно с румънския си колега.

Нидерландският премиер Марк Рюте пък заяви за българските медии в Брюксел, че отговорът на неговата страна е „Не казваме „не“, а „не още““ Той припомни, че Хага иска още една оценка от Европейската комисия за върховенството на закона у нас. Надявам се на решение около лятото, оптимист съм, обобщи Рюте, цитиран от БТА.

Попитан за възможността България и Румъния да бъдат разделени в този процес, държавният глава Румен Радев посочи, че румънската страна много ясно осъзнава, че най-добрият подход и стратегия е София и Букурещ да бъдат заедно. Най-важното е, че следващата година България ще бъде в Шенгенското пространство. Работим с Нидерландия и Австрия, заяви президентът.

По неговите думи в България тази тема звучи все още абстрактно, но е с голямо значение за развитието на страната и възхода на икономиката, за достойнството на българите като европейски граждани. България винаги е била важна и неразделна част културно-историческото развитие на Европа и е крайно време да заемем полагащото ни се достойно и равноправно място в европейското семейство. За първи път от 2011 г. България получава такава подкрепа, отбеляза държавният глава.

Радев добави, че държавите от ЕС и европейските институции оценяват полаганите от нашата страна усилия за охрана на границата. Вместо да си затваряме очите, преследваме нелегалния трафик и вече даваме жертви, допълни той по повод противодействието на потока от незаконни мигранти. Нидерландия и Австрия трябва да решат своите вътрешнополитически проблеми. Все още има претенции от тези две страни, в диалог стесняваме обхвата на техните критерии – най-сетне да бъдат точни и ясни какво искат. На път сме да постигнем точен срок за приемането ни. Убеден съм, че догодина България ще се присъедини към Шенген, обобщи Радев.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising