04 / 23 / 2024
Новини Свят Проучване: Тийнейджърите и младите шимпанзета имат сходно рисково поведение

Проучване: Тийнейджърите и младите шимпанзета имат сходно рисково поведение

0 коментари
Проучване: Тийнейджърите и младите шимпанзета имат сходно рисково поведение

Проучване: Тийнейджърите и младите шимпанзета имат сходно рисково поведение.

Изследването е публикувано от Американската асоциация на психолозите в онлайн изданието на “Джърнъл ъв експериментъл сайколъджи: дженерал”. За това научаваме от публикация на в. Дневник, която решихме да ви представим.

Тийнейджърите и подрастващите шимпанзета имат сходно рисково поведение, но приматите може да са по-малко импулсивни от хората. Изследването разглежда вековни въпроси относно природата, възпитанието и защо юношите са склонни да поемат повече рискове – заради околната среда или заради биологични предразположения. Изследователят Александра Росати от Мичиганския университет обяснява, че в известен смисъл подрастващите шимпанзета са изправени пред същата психологическа буря, пред която и тийнейджърите. “Нашите открития показват, че няколко ключови черти на юношеската психология се наблюдават и при най-близките ни роднини примати”.

Юношеството при шимпанзетата настъпва между 8 и 15 години. И при тях се наблюдават бързи промени в нивата на хормоните. Започват да установяват нови контакти с връстници, проявяват повишена агресия и се борят за социален статус. Изследователите провеждат два теста с хранителни награди. Така в проучването доброволно участват 40 шимпанзета от резерват в Република Конго.

При първия тест подрастващите и възрастните шимпанзета могат да избират между съдържанието в два контейнера, когато изпълнят поставена им задача. Единият винаги съдържа храна, която приматите харесват до известна степен. В другия контейнер има или недолюбван от тях продукт като парче краставица или истинско лакомство – част от банан. Шимпанзетата могат да играят на сигурно и да получат от фъстъците или да рискуват, като тогава имат възможност да вземат банан или краставица.

Вторият тест изследва забавеното удовлетворение – шимпанзетата могат да получат парче банан веднага или да изчакат една минута, за да получат три.

Рисковото поведение както при подрастващите шимпанзета, така и при хората изглежда е дълбоко биологично заложено. Но по-импулсивното поведение може да е специфично за хората в тийнейджърска възраст, смята Александра Росати.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising