06 / 20 / 2024
Новини Свят Повече от 5000 „бивши“ престъпници от ЧВК „Вагнер“ плъзват из Русия, Пригожин им издейства помилване

Повече от 5000 „бивши“ престъпници от ЧВК „Вагнер“ плъзват из Русия, Пригожин им издейства помилване

от infomax
0 коментари
Пригожин

Повече от 5000 „бивши“ престъпници са били помилвани, след като са изпълнили договорите си да се сражават срещу Украйна в руската наемническа групировка ЧВК „Вагнер“, предаде Ройтерс, като се позова на основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Първоначално във „Вагнер“ служеха калени в битките ветерани от руските въоръжени сили и групата пое значително по-важна роля във мойната в Украйна, след като миналата година на руската армия бяха нанесени поредица унизителни поражения.

Пригожин излезе от сенките

и вербува хиляди затворници, като им предложи шанс да извоюват свободата си в замяна на това да се сражават в някои от най-опасните битки в Украйна, предаде БТЯ.

„В настоящия момент повече от 5000 души бяха освободени с помилване след приключване на договорите им с „Вагнер“, заяви Пригожин в аудиосъобщение в „Телеграм“. По думите му само 0,31% от помилваните след служба във „Вагнер“ отново са извършили престъпление, което според него е 10-20 пъти по-малко от стандартните показатели.

Пригожин, който понякога е наричан „Готвачът на Путин“ заради множеството му фирми за кетъринг, е най-влиятелният от съюзниците на Путин, които сега контролират на практика частни армии, вербуващи висши военни офицери, бивши шпиони и затворници, посочва Ройтерс. САЩ смятат Пригожин за олигарх и са наложили санкции срещу него заради опити да се намесва в американските избори и за разпространяване на руска дезинформация по света. Пригожин, който е

лежал в затвора девет години по съветско време
по обвинения в обир, склоняване към проституция и други престъпления, а през 90-те години на миналия век започва своя бизнес, призна, че се намесвал в изборите в САЩ.

„Вагнер“, бойци на която са се сражавали в Либия, Сирия, Централноафриканската република и Мали, се представя като най-калената в битки наемническа група в света. Тя отхвърля критиките от страна на Запада, който твърди, че методите и дисциплината ѝ са понякога сурови и посочва, че САЩ и съюзниците им също използват наемници по целия свят.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising