05 / 25 / 2024
Новини Свят „Политико“: Между САЩ и Украйна се очертават огнища на напрежение

„Политико“: Между САЩ и Украйна се очертават огнища на напрежение

от infomax
0 коментари
"Политико": Между САЩ и Украйна се очертават огнища на напрежение

САЩ и Украйна в много голяма степен са в синхрон, откакто администрацията на президента Джо Байдън обеща подкрепа „толкова дълго, колкото е необходимо“, за да се противопоставят на безмилостната инвазия на Москва, но зад кулисите между Вашингтон и Киев се наблюдават все по-големи различия по отношение на целите на войната и се очертават потенциални огнища на напрежение за това

как и кога ще приключи конфликтът,

пише „Политико“.
Повече от година след началото на войната, те се въртят около вижданията за „победата“, които са доста различни.

„Администрацията няма ясна политическа задача и цел. Дали тя е да се протака това нещо, което е точно това, което Владимир Путин иска?“, каза републиканецът Майкъл Маккол (R-Texas), председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите.
„Дали е просто да им дадем достатъчно, за да оцелеят, но не и за да спечелят? Не виждам политика за победа в момента, а ако нямаме такава, тогава какво правим?“
Публично между Байдън и украинския президент Володимир Зеленски няма особенr търкания, а има здравсъюз, който се прояви с пълна сила миналия месец, когато американският президент направи тайното си, драматично посещение в Киев.

Но въз основа на

разговори с 10 официални лица,

законодатели и експерти се появяват нови точки на напрежение:
и план за борба за регион, в който руските сили са се установили от близо десетилетие.
Високопоставени представители на администрацията твърдят, че единството между Вашингтон и Киев е силно. Но появилите се пукнатини затрудняват правдоподобното твърдение, че между САЩ и Украйна има малко разногласия.
В продължение на девет месеца Русия обсажда Бахмут, въпреки че превземането на югоизточния украински град би променило с малко траекторията на войната. През последните седмици той се превърна в централна точка на борбата, като войници и затворници от наемническата група „Вагнер“ водят боеве срещу украинските сили.
„Всеки ден от защитата на града ни позволява да спечелим време за подготовка на резерви и за

бъдещи настъпателни операции“,

заяви генерал-полковник Олександър Сирски, командир на сухопътните сили на Украйна. „В същото време в сраженията за тази крепост врагът губи най-подготвената и боеспособна част от армията си – щурмовите отряди на Вагнер.“
Множество представители на администрацията започнаха да се притесняват, че Украйна изразходва толкова много жива сила и боеприпаси в Бахмут, че това може да подкопае способността им да проведат голямо контранастъпление през пролетта.
„Разбира се, не искам да омаловажавам огромната работа, която украинските войници и лидери положиха в защита на Бахмут, но мисля, че това е по-скоро символична стойност, отколкото стратегическа и оперативна“, заяви министърът на отбраната Лойд Остин.

Киев засега пренебрегва мнението на Вашингтон

Междувременно оценка на американското разузнаване сочи, че „проукраинска група“ е отговорна за разрушаването на газопровода „Северен поток“ миналата есен, което хвърля светлина върху една голяма загадка.
Новата разузнавателна информация, за която първи съобщи „Ню Йорк Таймс“, не съдържаше достатъчно подробности, но изглеждаше, че оборва теорията, според която Москва е отговорна за саботажа на тръбопроводите, доставящи руски газ за Европа.
Анализаторите от разузнаването не смятат, че Зеленски или негови помощници са участвали в саботажа, но администрацията на Байдън даде знак на Киев – подобно на това, което направи миналата година, когато кола бомба в Москва уби дъщерята на виден руски националист – че определени актове на насилие извън границите на Украйна няма да бъдат толерирани.

Понякога се наблюдаваше и

разочарование от доставките на оръжия

от Вашингтон за Украйна. Съединените щати досега са изпратили най-много оръжия и оборудване на фронта, но Киев винаги е гледал напред за следващия комплект доставки.
Според двама служители на Белия дом, които не са упълномощени да говорят публично за частни разговори, въпреки че повечето служители в администрацията са разбирали отчаянието на Киев да се защити, е имало и недоволство от постоянните искания и онякога от това, че Зеленски не е проявявал съответната благодарност.

„Мисля, че администрацията е разделена, Съветът за национална сигурност е разделен“ по въпроса какви оръжия да се изпратят на Украйна, каза Маккол, който е в постоянна връзка с висши служители на Байдън. „Разговарям с много висши военни и те в голяма степен подкрепят идеята да им се предоставят АТАКС.“

Администрацията не е предоставила тези

ракети с далечен обсег на действие,

защото в собствения арсенал на Америка има малко свободни ракети.

Има и опасения, че Украйна може да нанесе удари по далечни руски цели, което може да доведе до ескалация на войната.
Неотдавнашният доклад, че Пентагонът е блокирал администрацията на Байдън да сподели с Международния наказателен съд доказателства за евентуални руски военни престъпления, също нанесе още един удар върху разказа за единството.

Служителите на Белия дом бяха разтревожени, когато излезе статията на „Ню Йорк Таймс“, опасявайки се, че тя ще навреди на моралните аргументи, с които САЩ подкрепят Украйна срещу руските военни престъпления и престъпления срещу човечеството.
Администрацията окончателно заяви, че съюзът между САЩ и техните съюзници и Киев остава силен и че ще продължи, докато трае войната.

Говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън заяви, че Белият дом е „в постоянна комуникация с Украйна, тъй като подкрепяме защитата на нейния суверенитет и териториална цялост“.

Тя допълни, че тъй като Путин не показва признаци за прекратяване на войната, „най-доброто, което можем да направим, е да продължим да помагаме на Украйна да постигне успех на бойното поле, за да може да бъде във възможно най-силна позиция на масата за преговори, когато дойде този момент“.
Но нарастващите различия могат да предвещават по-голямо разделение в дебата за това ак ще приключи войната.

Макар че Байдън обеща твърда подкрепа и

засега касата остава отворена,

САЩ ясно заявиха пред Киев, че не могат да финансират Украйна безкрайно на това ниво. Въпреки че подкрепата за Украйна до голяма степен е двупартийна, малък, но нарастващ брой републиканци започнаха да изразяват скептицизъм относно използването на американското съкровище за подкрепа на Киев, без да се вижда краят на една далечна война.
Сред тези, които изразиха съмнение относно подкрепата за дългосрочната перспектива, е председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който заяви, че САЩ няма да предоставят „празен чек“ на Украйна и отхвърли поканата на Зеленски да пътува до Киев и да се запознае с реалностите на войната.
„Винаги има вградени някакви търкания“, каза Кърт Волкър, специален президентски пратеник за Украйна по време на администрацията на Тръмп. „Зеленски също така малко навлезе в него с Маккарти – излезе, че има нужда да го „образова“, вместо да работи с него“.
Много наблюдатели обаче отбелязват забележителното трансатлантическо единство и приветстват съюза, който се държи здраво въпреки икономическите и политическите последици от войната.

„Виждам малките пукнатини,

но те са съществували с точки на несъгласие и различни възгледи между САЩ и Украйна още преди голямото февруарско нахлуване, а и след това“, казва Шелби Магид, заместник-директор на Евразийския център на Атлантическия съвет. „Зеленски и преди е правил остри забележки по адрес на САЩ, а Белият дом е изразявал несъгласие с него – публично и частно – по конкретни аспекти, но това не е променило или развалило цялостната американска подкрепа и партньорство.“
Кризисните точки все още витаят на хоризонта. Настояването на Зеленски цялата територия на Украйна – включително Крим, който е под руски контрол от 2014 г. – да бъде върната на Украйна, преди да започнат каквито и да било мирни преговори, само ще удължи войната, смятат американски служители. Държавният секретар Антъни Блинкен е дал сигнал на Киев, че евентуалното връщане на Крим на Украйна ще бъде червена линия за Путин, което може да доведе до драматична ескалация от страна на Москва.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising