05 / 28 / 2024
Новини Свят Папирус от затрупан град разкри къде точно е гробът на Платон

Папирус от затрупан град разкри къде точно е гробът на Платон

от infomax
0 коментари
Папирус от затрупан град разкри къде точно е гробът на Платон

В картината си „Атинската школа“ Рафаело Санти изобразява Академията. Платон и Аристотел  са в средата

Атина

Платон„Това, че гробницата на Платон се е намирала в неговата Академия, не е нещо неизвестно за археолозите. Диоген Лаерций споменава през 3 в. пр. Хр., че Платон е погребан в Академията, където е живял през по-голямата част от живота си. Същото прави и Павзаний, а именно, че всъщност Платон е погребан недалеч от Академията. Това, което е важно, е, че имаме технология, чрез която можем да прочетем

1000 думи

повече отколкото хората, които преди това са чели текста на същия папирус, използвайки различна технология“, каза днес археологът д-р Костас Пасхалидис, президент на Асоциацията на гръцките археолози, пред Атинско-македонската информационна агенция (АНА-МПА).

„Също така може да доживеем да научим за неизвестни досега текстове от библиотеката на Пейзон – богатия собственик на вилата – които ще бъдат философски, тъй като той се интересува главно от философия и особено от епикурейска [философия]“, добави Пасхалидис, в отговор на новината за нов прочит на папирус, съдържащ писанията на Филодем Епикурееца, открит във „Вилата на папирусите“ в Ерколано в Италия, там, където някога е бил древен Херкулан.

„Изглежда, че папирусът казва, че гробът на Платон е бил

близо до храма на музите

в неговата Академия. В коментара си за Платон Олимпиодор Александрийски казва, че след като стигнал до Атина, ХеркуланПлатон основал школа в Академията и в част от нея храм на музите. В действителност цялата Академия се счита за храм на музите, място за обучение, така да се каже“, каза Пасхалидис.

Поради тази причина, добави той, Асоциацията на археолозите счита, че има нужда от защита и надзор на всеки възможен проект в зона, която е в специалния списък, каквато е зоната на Академия Платонос, и че има нужда от персонал и е изключително важно да осигурява превантивна защита за такива зони.

Папирусът е намерен в останките на луксозна древна римска вила с внушителна библиотека в древен Херкулан, в Кампания, Южна Италия. Градът заедно с Помпей са били затрупани при изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл. Хр. Вилата е открита случайно през 1750 г. и по време на разкопки, проведени между 1752 и 1754 г. са открити много цилиндри, съдържащи папируси. Въпреки че папирусите са повредени, усилията за дешифриране на съдържанието им с помощта на съвременни цифрови технологии продължават.

Източник: БТА

––-

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising