04 / 23 / 2024
Новини България Някои особености на Фейсбук, откритието: „Вие не сте Достоевски”

Някои особености на Фейсбук, откритието: „Вие не сте Достоевски”

Умберто Еко твърди , че нета възродил писаното слово, ама....

0 коментари
Някои особености на Фейсбук, откритието: „Вие не сте Достоевски”

Голяма работа е този Фейсбук, неслучайно води до вманиачаване. Всякакви жанрове са застъпени, чрез всякакви средства – със снимки, с видео, с текст, какво ти душа сака, дето викаше баба Гица от Злокучене.

Кеф ти паранормално, молим, заповядайте – мистичен силует броди из Демир баба теке, а Весо вчера снимал НЛО да кръжи ниско над Радуил. Само зелени човечета сега са ни притрябвали, като бежанци да кацнат, да се запукат с патрулите.

Във Фейсбук всеки сам си е медия

– пишещ, фотограф, оператор, коментатор, всякакъв. Това има своя дискретен чар, но не на буржоазията. По-скоро на освобождаващия съзнанието си човек. И сайтовете, които се развиват покрай социалната мрежа са на този принцип, което не е лошо. От там можеш да научиш куп интересни неща. Аз много се впечатлих преди време от това, че англичанинът Тери Рандъл, който се явявал 16-ти граф на Родънбери, няколко години скитал, горкичкия, из България, защото си загубил паспорта. Свързано било с пребиваването му в едно мъничко село в Троянския Балкан, а виновниците според него са една коза, ядосан таралеж, шашнат бухал, както и домашната сливовица на дядо Гочо, но май е натежало последното.

Умберто Еко твърди , че нета възродил писаното слово….

Фейсбук е прозорец към света, както казваха за книгите едно време.

Това правя и в момента, зяпам през прозореца….

Виждам на снимка – една позната преди малко е извадила голяма почти колкото нея риба от водите край Южна Африка. На видео приятелката ми Вили се дзвери в колосите на Великденските острови, а Емо Тодоров от Америка ни информира каква шопска салата е направил, с щолко точно гроздова я пие, като показва на снимка и луканката, която е сложил да се суши за зимата. Заминавал за Мексико, та си смени профилната снимка с такава, на която е нахлупил съответното сомбреро. Този пич чак от САЩ измисли и организира групата Kravaj Reunion, който възстанови сбирките на това култово софийско сборище, където някои сме израснали и първо мляко засукали, дето се казва.
Някой каза, че точно Фейсбук премахнал желанието да се събираме всяка вечер на по бира на „Кравай”. А скинарите също там си кютаха повечето време, не обикаляха да патрулират по София. Емо се оплаква, че от писане за балканска политика забравил за любимката си американска актриса, като и пусна снимка. Извинява й се един вид. Хем е забавно в мрежата , хем следиш какво се случва с всичките ти стотици, ако не и хиляди другари по планетата, без да харчиш луди мангизи да звъниш на всеки, за да го питаш :”Кво праиш, копеле”. Разбира се, служи и да наругаеш някого, ако ти дойде отвътре.

Открих елегантен начин, когато ме дразни някой, да му тегля една културна майна, като цитирам „Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков. Казвам му: „Вие не сте Достоевски”, както се обръща една гражданка към Коровиев, точно преди той и Бегемот да запалят Дома на писателите в Москва. Културно и забавно е някак. Хем разбира, че го мислиш за пън, хем няма какво смислено да се възрази. Щото наистина не е Достоевски. Така не се напрягаш да измисляш оригинални ругатни за всеки, малко хора го заслужават.

Пък и яки препратки се преплитат, казано на литературоведски език, това „Идиот”, това Сатаната и свитата му в Москва, това Домът на писателите, който пък събужда асоциация за нашия Съюз на писателите. Онова място, за което Радой Ралин бе казал така поетично:

”Малка спретната къщурка – Ангел Кънчев № 5, тука всяка мижитурка станала поет“.

Адресът се смени, но този стих си е актуален.
„Днес е Денят на тоалетната”, обявява някой в мрежата. И веднага честитят на всички в парламента. Разбираш също, че има точно 10 ползи за здравето от яденето на краставици. Една колежка обяснява, че филиите с лютеница изстрелват в рая, друга я съветва да опита с краве масълце и препечена филийка! Чувстваш се уютно някак, все едно си на селския мегдан.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising