06 / 21 / 2024
Новини Свят Натискат беларуската опозиция за въоръжена съпротива срещу режима на Лукашенко

Натискат беларуската опозиция за въоръжена съпротива срещу режима на Лукашенко

от infomax
0 коментари
Беларус

Агнешка Пикулицка-Вилчевска от Ройтерс, БТА

 

Павел Мариуски, 33-годишен, бе активист, ангажиран с мирна политика, който никога не е носил оръжие, когато избяга от родната си Беларус след репресиите на президента Александър Лукашенко срещу протестите, които последваха изборите преди три години.

Миналата година, когато Русия нахлу в Украйна, той усети повика да се бие и се присъедини към беларуска доброволческа част, която се сражава в подкрепа на Украйна на фронта.

„Отначало мислех за Украйна, за украинците и как да защитавам живота“, каза той пред Ройтерс в Полша. „След това си помислих за Беларус“, добави Мариуски.

Ако Русия загуби, в Беларус също може да настъпи промяна. И колегите му ветерани от конфликта в Украйна със сигурност ще изиграят роля в борбата за собствената си страна.

„Виждам в това възможност за нас, беларусите, да се върнем у дома“, каза той.

На третата годишнина от изборите, които нейните последователи вярват, че е спечелила, лидерът на опозицията на Беларус Светлана Тихановска, 40-годишна, има всички предпоставки за бъдещ лидер – кабинет в изгнание, дипломатически мисии, редовни срещи с високопоставени представители на властите в западни държави.

При условие че почти цялата беларуска опозиция е в затвора или в изгнание, това не е никак малко. Опозицията е разнообразна и разпръсната, вероятно наброява няколко хиляди от 100-те хиляди души, за които се смята, че са избягали от страната през последните три години, с политически възгледи, вариращи от либерализъм до национализъм.

 

ОБЕДИНЕНИ ОТ ГНЯВ

Много от тях са изправени пред дълги присъди по задочни обвинения, ако се върнат в Беларус. Ройтерс разговаря с повече от 20 опозиционери, за да проучи настроението им три години след изборите, които предизвикаха репресиите. Повечето от тях не виждат път към бърза победа над лидер, който е на власт от близо 30 години.

Те са разделени по отношение на тактиката, но са обединени от своя гняв срещу продължаващото управление на Лукашенко, затварянето и измъчването от него на хиляди опоненти и близкият му съюз с Русия, който според тях отхвърля обезсилва суверенитета на Беларус.

„Успяхме да запазим единството на демократичните сили и да ги преструктурираме, т. е. да създадем нови органи и да поддържаме сътрудничество между политическите сили и гражданските инициативи“, каза Тихановска миналата седмица в интервю, което даде за Ройтерс от Литва чрез платформата за видеоконферентни разговори „Зуум“.

Тя все още има надежди дори за започване на диалог един ден с официални представители, които все още служат на правителството в Минск. „Може би някои от тях ще имат достатъчно здрав разум и ще разберат, че Лукашенко води Беларус наникъде, че той продава нашия суверенитет“, каза тя.

Станислава Глинник, чийто дядо е първият беларуски постсъветски държавен глава докато загуби последните конкурентни избори от Лукашенко през 1994 г., сега е част от органа, наречен Координационен съвет, който е мрежа на групите на гражданското общество.

„Това вече не е опозиция, това е истинско правителство в изгнание“,

каза тя пред Ройтерс, седнала в бар „Карма“ във Варшава, който преди това се е намирал в Минск.

Опозиционните групи вече поддържат повече от 20 алтернативни посолства, консулства или информационни центрове за беларусите в чужбина и ръководят поне две разузнавателни структури, които се опитват да оказват влияние върху събитията в Беларус.

Активисти помагат на беларуси да избягат в чужбина, хакери разработват програми, които позволяват безопасна комуникация във вътрешността на Беларус, а някои групи проследяват местоположението на войските в страната.

Освен това малък, но нарастващ брой активисти, много от които имат боен опит в Украйна, казват, че е време да се обучават за истинска борба.

На конференция в Полша миналата седмица някои от най-горещите аплодисменти бяха за ветерана от бойните действия в Украйна Павел Кухта, който произнесе пламенна реч, осъждайки членовете на партията на Тихановска за това, че не са направили достатъчно, за да организират въоръжена съпротива.

47-годишният Сергей Кедишко, който ръководи група от около 200 души, обучаващи се на бойни действия в Полша и Литва, се съгласи, че

опозицията трябва да се сдобие с по-големи военни способности

„Когато се провеждат някакви военни действия, когато е необходимо да се действа много бързо и ефективно, беларуската опозиция винаги изостава, така че ние губим“, каза той.

Преди шест седмици се появи кратък лъч на надежда за беларуската опозиция, когато руската наемническа компания „Вагнер“ започна бунт в Русия.

В разгара на метежа, когато бойците на „Вагнер“ тръгнаха към Москва, Тихановска написа в Туитър, че „създава единен оперативен щаб“, който да „координира нашите действия в този критичен момент“.

Тъй като спонсорите на Лукашенко от Кремъл са застрашени, той изведнъж стана по-слаб от всякога, каза тя.

В рамките на няколко часа обаче самият Лукашенко помогна да се сложи край на бунта в Русия, като договори бойците на „Вагнер“ да се преместят в Беларус. Броени седмици по-късно в страната пристигнаха стотици калени в битка бойци. Оптимизмът на опозицията бързо изчезна.

Каква роля точно ще играят бойците на „Вагнер“ в Беларус не е ясно на никого, но за опозицията нищо добро не може да излезе от това, каза Кедишко.

„Ситуацията се влошава“, добави той.

БТА, (Превод от английски език: Светослав Танчев)

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising