05 / 28 / 2023
Новини България На 21 май прославяме светите равноапостолни Константин и Елена

На 21 май прославяме светите равноапостолни Константин и Елена

от infomax
0 коментари
На 21 май прославяме светите равноапостолни Константин и Елена

На 21 май православните християни прославят светите равноапостолни Константин и Елена.

Цар Константин (280-337) налага християнската вяра като господстваща в управляваната от него Римска империя.Това става през 313 година, чрез Медиоланския едикт, издаден от Лициний и Константин Велики. С този документ се слага край на гоненията срещу християните, възстановява се конфискуваната църковна собственост.

Константин свиква и Първия вселенски събор през 325 г. Според някои източници, той изпратил в Йерусалим своята майка Елена с мисия да издири християнски реликви в опустошения град. Според легендата, Елена посочила мястото, на което били открити три кръста, сред които Светият кръст, на който бил разпнат Христос. По нейни указания и средства били построени няколко църкви – във Витлеем, на Елеонската планина и др.

Вечерта преди празника във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична вечерня. Днешният ден се отбелязва особено тържествено в храмовете, които носят името на двамата светци. Един от тях се намира на север от Варна, на територията на курорта „Св. св. Константин и Елена”.

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Designed and Developed by MOXXadvertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност