06 / 21 / 2024
Новини България Конспиративни теории и невидимата Власт по света и у нас

Конспиративни теории и невидимата Власт по света и у нас

Истини и лъжи в България и по света

от infomax
0 коментари
КОНСПИРАЦИИ

Конспиративни теории и невидимата Власт по света и у насВ съвременния свят, където информацията се разпространява мигновено, конспиративните теории намират плодородна почва. И се превръщат в бич.  От социалните медии до телевизионните предавания, теории за скрити сили и тайни заговори привличат вниманието и въображението на милиони хора. Даже Стойчо Керев стана знаменитост покрай тях.

В тази статия ще разгледаме някои от най-популярните конспиративни теории в България и по света.

Конспиративни Теории в България

 Контролът на американското правителство

Една от популярните теории в България е, че американското правителството контролира страната ни чрез назначаване на министри и различни тайни програми.  И чрез Посолството, разбира се. То има своите лостове на влияние, но ролята му е силно преувеличена. Най-вече от онези, които ближат подметките на едно друго посолство.

Конспиративните теории често включват твърдения за манипулация на медиите, което у нас е факт. Но те определено са манипулирани по-скоро по кремълска линия. И то жестоко.

Пипалата на бившите КГБ и ДС съвсем не са бивши, все още имат огромна мощ. И често чрез слухове и манипулации създават една невероятно извратена картина. Ной-вече, за да помогнат на куклите си на конци.

Непрекъснато се пускат слухове за заличаването на българщината, въвеждане на нови закони, които нарушават личните свободи и историческата памет.

А използването на технологии за наблюдение си е факт по целия свят.

 Чипирането

Особено след пандемията от COVID-19, теорията за масовото чипиране на населението чрез ваксини или други медицински процедури стана изключително популярна.Даже излеце виц как Бил Гейтс наблюдава пикаещия в нужника си бай Пешо.   Привържениците на тази теория твърдят, че правителството или световни елити искат да чипират хората, за да ги контролират.

 Заговорите около исторически събития

В България има множество теории, свързани с исторически събития като смъртта на Христо Ботев,  Васил Левски, Стефан Стамболов, Захарий Стоянов, Освобождението от османско владичество и други ключови моменти от българската история. Според тези теории, много от тези събития са манипулирани или представени невярно. Модерен мит , създаден през социализма, е русофилството ка Капитан Петко войвода, който е съратник  на Гарибалди и Мацини, духовен баща на Обединена Европа.

Историците трябва да обясняват повечко.

Да не говорим

конспирациите на новото време,

Българияв което курушуми покосиха бившия премиер Андрей Луканов, магната Илия Павлов, борческите босове Васил и Георги Илиеви и кого ли още не.

Кървавият преход сам по себе си е една огромна конспирация на БКП и ДС.

Планът Ран-Ът е една от любимите конспирации. Но тоова е план на Андрей Луканов, а американските сенатори са привлечени като съветници. Платено им е добре, разбира се. Но те само параван. А това не се казва.

Една от по-специфичните теории за убийството на Андрей Луканов през октомври 1996 г.  е свързана с неговите отношения и дейности, свързани с руската енергийна компания Газпром. И май е много близо до истината

Луканов е имал значителни връзки и влияние в енергийния сектор, включително отношения с Газпром. Говори се, че неговата смърт може да е свързана с конфликт или несъгласие по отношение на договори и сделки, свързани с доставката и дистрибуцията на газ и собствеността на газовата тръба  България. Премиерът Жан Виденов не подписал тя да стане руска, а Луканов бил гарант, че това ще се случи. Шефът на „Газпорм“ Рем Вяхерев побеснял и си тръгнал от срещата с Луканов заедно с Илия Павлов. Малко след това бившият премиер беше застрелян пред дома си на ул. „Латинка“ в София.

В периода след прехода от комунизъм към демокрация, Луканов играе важна роля в процесите на приватизация и икономическа трансформация.  Казват, че раздавал куфарчета с пари , за да създаде новите милионери от верни на Партията другари.  Тези теории у нас често се оказват истина.

Световни Конспиративни Теории

 Новият световен ред (New World Order)

Теорията за Новия световен ред твърди, че съществува тайно световно правителство, което има за цел да създаде глобална диктатура. Според привържениците на тази теория, финансови елити и влиятелни личности като Бил Гейтс и Джордж Сорос са част от този заговор.

 Теориите за 11 септември 2001 г.

Атентатите на 11 септември 2001 г. са обект на множество конспиративни теории. Някои хора вярват, че американското правителство е организирало атаките, за да оправдае войните в Близкия изток и да наложи по-строги закони за сигурност. В тези слухове пръст имат руските служби, апропо.

Илюминати и тайни общества

НЛОИлюминатите и други тайни общества като Масоните често са в центъра на различни конспиративни теории. Според тези теории, тези групи контролират световните събития и политиката зад кулисите.

 Теориите за извънземни

Извънземните и техните предполагаеми връзки с правителствата по света също са популярна тема. Според тези теории, правителствата укриват доказателства за съществуването на извънземни цивилизации и контакти с тях.
Конспиративните теории имат значително влияние върху обществото. Те могат да водят до недоверие към правителства и институции, да насърчават екстремистки групи и да разпространяват дезинформация. Социалните медии играят ключова роля в разпространението на тези теории, като предоставят платформа за бързо и широко споделяне на информация, вярна или невярна.
Конспиративните теории винаги са били част от човешката култура, но в днешния свят на глобална комуникация и информация те придобиват нови форми и значимост. Независимо дали вярвате в тях или не, важно е да бъдем критични към информацията, която получаваме, и да търсим доказателства преди да приемем нещо за истина. С разбиране и осведоменост можем да се предпазим от негативното влияние на дезинформацията и манипулацията.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising