03 / 27 / 2023
Новини България Кой е нарекъл богомилите на Запад катари?

Кой е нарекъл богомилите на Запад катари?

0 коментари
Кой е нарекъл богомилите на Запад катари?

Кой е нарекъл богомилите на Запад катари?

Откъс от книгата „Светият Граал-съкровището на богомилите-бугри“

В полемичната си творба „Sermones contro cataros”, писана в отрязъка между 1152 и 1156 г. бенедиктинският монах Екберт от Шонау (1132-1184 г.) за първи път ги назовава така. Той импровизира смело със словото, изхождайки от подобната гръцка дума. Обяснява: „катари, т.е.чисти”, защото така ги възприемат хората, влага обаче злъчна ирония в това название, която убягва на много от съвременните интерпретатори на текста. Думите му заблуждават и част от историците.

Теологът Ален дьо Лил, умрял през 1203 г., пише, че названието катари идва

от латинската дума за котка – catus

и това май е по-близо до истината.
Защо ли? Ами според пропагандата на Католическата църква богомилите имат обичая да целуват в ритуалите си задниците на котки, което е просто една от многото измишльотини, за да се отблъсне и отврати „заблуденото” паство от учението им.

В същото време Ватиканът, който никога не се спира пред подробностите, за да се гаври с тези, които е набелязал, по-късно ще обвини и тамплиерите, защото силата на тази пропагандна бомба вече е изпитана при богомилите. Днес мнозинството от водещите специалисти са категорични, че именно това е най-точното обяснение.

Екберт от Шонау свидетелства също, че най-често им казват манихеи във Франция, докато в Германия са наричани катари: „Hos nostra Germania Catharos, Flandria Piphles, Galia Texerant ab usu textendi appellat“.

В Галия са известни като текстенди, или свидетели, обяснява той

На земното въплъщение на Христос

В историческата наука терминът катари всъщност се налага едва преди малко повече от век и половина, чак с книгата на Карл Шмит „Историята и учението на сектата на катарите или албигойците”, публикувана през 1848-1849 г., където на думата катари е придадено „чистото” значение, а тя се възприема като белег за благородството на „добрите хора”, без учените да се задълбочават много в истинската етимология.

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Designed and Developed by MOXXadvertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност