04 / 23 / 2024
Новини България Кой е нарекъл богомилите на Запад катари?

Кой е нарекъл богомилите на Запад катари?

0 коментари
Кой е нарекъл богомилите на Запад катари?

Кой е нарекъл богомилите на Запад катари?

Откъс от книгата „Светият Граал-съкровището на богомилите-бугри“

В полемичната си творба „Sermones contro cataros”, писана в отрязъка между 1152 и 1156 г. бенедиктинският монах Екберт от Шонау (1132-1184 г.) за първи път ги назовава така. Той импровизира смело със словото, изхождайки от подобната гръцка дума. Обяснява: „катари, т.е.чисти”, защото така ги възприемат хората, влага обаче злъчна ирония в това название, която убягва на много от съвременните интерпретатори на текста. Думите му заблуждават и част от историците.

Теологът Ален дьо Лил, умрял през 1203 г., пише, че названието катари идва

от латинската дума за котка – catus

и това май е по-близо до истината.
Защо ли? Ами според пропагандата на Католическата църква богомилите имат обичая да целуват в ритуалите си задниците на котки, което е просто една от многото измишльотини, за да се отблъсне и отврати „заблуденото” паство от учението им.

В същото време Ватиканът, който никога не се спира пред подробностите, за да се гаври с тези, които е набелязал, по-късно ще обвини и тамплиерите, защото силата на тази пропагандна бомба вече е изпитана при богомилите. Днес мнозинството от водещите специалисти са категорични, че именно това е най-точното обяснение.

Екберт от Шонау свидетелства също, че най-често им казват манихеи във Франция, докато в Германия са наричани катари: „Hos nostra Germania Catharos, Flandria Piphles, Galia Texerant ab usu textendi appellat“.

В Галия са известни като текстенди, или свидетели, обяснява той

На земното въплъщение на Христос

В историческата наука терминът катари всъщност се налага едва преди малко повече от век и половина, чак с книгата на Карл Шмит „Историята и учението на сектата на катарите или албигойците”, публикувана през 1848-1849 г., където на думата катари е придадено „чистото” значение, а тя се възприема като белег за благородството на „добрите хора”, без учените да се задълбочават много в истинската етимология.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising