05 / 25 / 2024
Новини Свят Йосиф Сталин: Да дадем Бургас на Турция

Йосиф Сталин: Да дадем Бургас на Турция

от infomax
0 коментари
Йосиф Сталин: Да дадем Бургас на Турция

Милен Вълчев, Главен уредник – отдел „Нова история“ в Регионален Исторически Музей – Хасково, Фейсбук

16 декември 1941 г.,

На 16 декември 1941 г. в Москва се провежда среща между съветския министър-председател Й. Сталин и британския министър на външните работи Антъни Идън. На разговора присъства и В. Молотов.

Сталин предлага на Идън два проекта за договори

– за военна взаимопомощ и за разрешаване на следвоенните проблеми.

Британският външен министър заявява, че той няма принципиални възражения против подобен род договори, но иска време да прегледа проектите и евентуално да внесе някакви поправки. По изпитаната схема на договаряне с нацистка Германия, др. Сталин заявява, че е „желателно към втория договор да се приложи секретен протокол, в който би било добре да се очертае обща схема на реорганизация европейските граници след войната [ВСВ]“.

От проекта за секретен протокол тук са махнати точки от 1 до 4 и 6 до 9, отнасящи се до Полша, Чехословакия, Югославия, Албания, Гърция, Франция, Германия и СССР и е оставена само точка 5, засягаща Турция, която касае и България.

Превод на частта, касаеща България:

„5. Турция – „Като компенсация за запазения неутралитет, Турция може да получи Додеканезите и населените с турци територии южно от Бургас, както и, евентуално, някакви територии в Сирия.“ (…)
От своя страна, другарят Сталин отбелязва, че „отнемането на Бургаска област от България ще бъде наказание за поведението на България в хода на войната [Втората Световна война].

България би следвало също, да пострада териториално и по своята югославска граница“ (За Югославия Идън посочва, че трябва да бъде компенсирана за сметка на Италия, без да споменава България – виж т. 3).

По мнението на другаря Сталин, за България би било напълно „достатъчно да има само едно морско пристанище – Варна“.
А. Идън отклонява предложението за подписването на тайно споразумение. Той се позовава на разговор между Чърчил и Рузвелт, който посъветвал британския премиер да не подписва никакви секретни протоколи без да бъдат уведомени САЩ. Сталин възразява, че реорганизацията на следвоенна Европа засяга най-вече двете страни. Въпреки това британският външен министър отново отклонява предложението за изготвянето на таен протокол без знанието на третия съюзник от коалицията.
Източник: Архив президента РФ, ф. 45, оп. 1, д. 279, л. 5-21 //Документы внешней политики СССР, Т. 24, 22 июня 1941 г. – 1 января 1942 г. Москва: Международные отношения, 2000, с. 501-509.

http://militera.lib.ru/docs/da/dvp/24/index.html

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising