06 / 21 / 2024
Новини България Иманяри вадят злато и императорска глава от древния град Рациария

Иманяри вадят злато и императорска глава от древния град Рациария

0 коментари
Иманяри вадят злато и императорска глава от древния град Рациария

Иманяри са изкопали преди време от земята истинско съкровище в развалините на древната римска крепост Рациария, до видинското село Арчар, твърдят наши източници сред търсачите на антики.

Копачите с металотърсачи у нас са цяла армия

Техниката им е за десетки милиони евро, а опитът огромен, нали копаят от три десетилетия.

Според мълвата сред иманярите или  „любителите на древността”, както сами се наричат,  става въпрос за глава от огромна мраморна статуя на първия римски император Октавиан Автуст, както и за цял куп от ценните сребърни монети на наследника му Тиберий.

Говори се дори, че сред находките имало и няколко екземпляра от редкия златен ауреус на император Веспасиан, същият, който е измислил крилатата фраза, че парите не миришат по повод въведената от него такса за градските тоалетни в древния Рим. В нашия случай не се оказа прав.

За находката се „размириса” сред иманярите, защото древното злато е изключително рядка плячка по нашите земи, а само един от ауреусите струва към 8 000 долара. Императорската глава пък може да достигне зашеметява цена сред колекционерите в Западна Европа, където тези находки се пласират.

В руините на Рациария от две десетилетия се копае непрекъснато и яростно, дори с трактори и фадроми, както сме писали. Полицаи са намирали там изоставен при пристигането им булдодозер в 12-метров трап.

Иманярите са най-усърдни по тези места, именно защото излиза и злато и други уникални ценности.

Римският град Рациария е бил известен в античността с изключителните си ювелири

Тук е и едно от двете места в света, където е открита златна мина в частен дом. Другото е в консервирания от лавата град Помпей в Италия.
В иманярските среди се знае, че преди няколко години група техни „колеги” открива в развалините на Рациария
гърне, натъпкано с 360 жълтици.  Случаят е без прецедент у нас, поне за друга такава находка не се е чуло. Алчността си казала думата при откривателите на гърнето. Въпреки, че му се полагали доста монети, един от „щастливците” скрил в ботушите си още 4 жълтици. Другите от групата усетили номера и го пребили от бой.

Иманярите споделят под сурдинка, че над 90 процента от античните монети, продавани по аукционите в света, са от България, а почти половината от тях са изровени от руините на Рациария. В града през римската епоха започвал стратегическия път през Найсос (Ниш) за Адриатика. По времето на император Аврелиан Рациария става главен град на римската провинция Дакия Рипензис -крайбрежна Дакия.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising