04 / 17 / 2024
Новини Мнение Форумът в Давос „ражда“ конспиративни теории, но участниците не кроят световен заговор, не избиват милиони котки и кучета, не ядат и насекоми

Форумът в Давос „ражда“ конспиративни теории, но участниците не кроят световен заговор, не избиват милиони котки и кучета, не ядат и насекоми

Световният икономически форум е мишена за дезинформацията, тъй като заема уникално място в общественото въображение

0 коментари
Форумът в Давос "ражда" конспиративни теории, но участниците не кроят световен заговор, не избиват милиони котки и кучета, не ядат и насекоми

Анудж Чопра , Франс прес

Малък град в Швейцария, в който се събират държавни лидери и ръководители на компании за няколко дни на дебати и кулоарни дискусии: Световният икономически форум в Давос е идеалната мишена за конспиративните теории, които се основават върху идеята, че има световен заговор на елитите.

Представителите на световния икономически елит в този момент се намират в швейцарския ски курорт, за да обсъждат войната в Украйна, климатичните катастрофи и дори… заплахите, които създава дезинформацията.

Форумът обаче е съпътстван от неверни твърдения, които се разпространяват онлайн. Пример за това е публикацията, в която погрешно се твърди, че организаторите му искат от участниците да ядат насекоми, а не месо, за да се борят с продоволствената криза.

Тези теории се генерират и от факта, че на форума се водят и кулоарни дискусии, което е традиция в Давос.

Според експертите тази практика подхранва идеята, че има заговор,

в който участват представители на световните елити, които действат тайно и използват като претекст желанието си да решават обществените проблеми.

„Световният икономически форум е мишена за дезинформацията, тъй като заема уникално място в общественото въображение: най-могъщите и най-влиятелните икономически играчи в света се събират на форум, който подчертава ролята им и на който им се засвидетелства уважение“, казва Майкъл Мосър, ръководител на Световната лаборатория по въпросите на дезинформацията към Тексаския университет.

„Непрозрачността (на Давос), комбинирана с убедеността му, че икономическата глобализация е плюс за човечеството, придават тежест на обвиненията, че (форумът) няма връзка с обикновените хора“, изтъква Мосър пред Франс прес.

„Гръмоотвод“

В някои онлайн публикации се казва, че на форума е бил отправен призив за „избиването на милиони котки и кучета по целия свят“ в името на борбата с климатичните изменения. Няма обаче никакво доказателство за такъв призив.

Дезинформацията, която според някои експерти преди е била разпространява само от една радикална фракция, сега залива интернет пространството, като лайтмотивът е увеличаването на неравенствата в световен план.

През последните десет години от всеки 100 долара произведено богатство 54,4 долара са отивали в джобовете на най-богатите, които са един процент от човечеството, а най-бедните, които са 50 процента от човечеството, са получавали по 70 цента, става ясно от доклад на неправителствената организация „Оксфам“, който бе публикуван в понеделник.

„Давос е сред най-известните форуми в света и по тази причина е нормално да играе ролята на гръмоотвод по отношение на всеки противник на сегашното статукво, независимо дали става дума за притеснения, които се основават на факти, какъвто е случаят с неравното разпределение на богатството, или на измислици, какъвто е случаят с ваксините“, казва пред Франс прес Дани Роджърс, съосновател на асоциацията „Световен индекс за дезинформацията“ (Global Disinformation Index), която се бори с дезинформацията.

„Лесна мишена“

Елитарната природа на форума – някои ръководители на компании плащат десетки хиляди долари, за да участват в него – е причина за трайното установяване на недоверие към него.

Давос „е лесна мишена“ за дезинформацията, казва Клер Уордъл, един от директорите на Лабораторията за бъдещето на информацията към университета „Браун“, в североизточната част на Съединените щати.

Форумът съдържа елементи, които откриваме „в основата на всяка конспиративна теория, съгласно която

„светът е контролиран от таен елит и вие не сте част от него“,

обяснява изследователката пред Франс прес.

В някои неверни и лъжливи публикации, свързани с Давос, се споменава за „Голямото зануляване“ – тема, която бе разисквана на форума през юни 2020 г. и която включва идеи за това как да бъде преустроена световната икономика в контекста на коронавирусната пандемия и на глобалното затопляне.

Според мнозина привърженици на тази конспиративна теория това „голямо зануляване“ не е нищо друго освен опит на елитите да гарантират контрола си над света.

Една от сесиите на тазгодишното издание на форума, наименувана „Ясната и непосредствена опасност от дезинформацията“ и в която участваха известни медийни фигури, сред които издателят на „Ню Йорк таймс“, също стана мишена за конспиративни теории.

В комюнике, адресирано до Франс прес, медийният директор на форума Ян Цопф заяви: „Подобно на други бележити организации, ние също ставаме свидетели на това как неоснователни твърдения и конспиративни теории заменят разума с измислици“.

/БТА/

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising