06 / 16 / 2024
Новини Свят Хронология на кървавата обсада на рускоезичния Мариупол от руските сили

Хронология на кървавата обсада на рускоезичния Мариупол от руските сили

от infomax
0 коментари
Хронология на кървавата обсада на рускоезичния Мариупол от руските сили

Украинският град Мариупол, който бе с 90% рускоезично население,беше унищожен с артилерия и крилати ракети.

На 20-и май м.г.  Русия обявява, че комплексът „Азовстал“ е преминал под „пълния контрол“ на нейните въоръжени сили, след предаването на последните от 2439 войници отстоманодобивния завод.

В началото на инвазията в Украйна, започната на 24 февруари 2022 г. от Владимир Путин, пристанищният град Мариупол беше обстрелван непрекъснато в продължение на дълги седмици.

Завръщаме се към ключовите моменти от тази обсада, завършила с предаването на украинските войници и довела до смъртта на най-малко 20 000 души и до унищожаването на 90 процента от града, според Киев.

„Блокада“

На 2 март 2022 г. руските сили, които вече бяха превзели ключовите пристанища Бердянск и Херсон, обстрелват Мариупол, град с около 440 000 жители, предимно рускоезични, който се намира на брега на Азовско море, в югоизточната част на Украйна.

След няколко дни населението се оказва лишено от вода, електричество и отопление. Кметът на града осъжда това като „хуманитарна блокада“.

Обстрел на родилен дом и театър

На 9-и март родилен дом беше засегнат от руски удар. Снимката на на евакуирана на носилка бременна жена, която впоследствие умря, шокира света. Русия оправда бомбардировката, като заяви, че бойци на ултранационалистическия украински батальон „Азов“ – определени като „неонацисти“ (от Москва – бел.ред.) – са се намирали в сградата.

На 16-и март театър, в който бяха намерили убежище стотици жители на града, бе бомбардиран „целенасочено“, според Киев, от руската авиация. Нещо, което Москва отрича, като уверява, че експлозията се е случила вътре в театъра.

От средата на март отварянето на хуманитарни коридори ще позволи евакуацията на десетки хиляди цивилни на фона на опасни операции, отменяни многократно.

„Голямо военно престъпление“

На 21-и март Киев отхвърля капитулацията на Мариупол, върху който руската армия твърди, че е затегнала хватката си над града.

Европейският съюз определя като „голямо военно престъпление“ блокадата на града, където според украинския президент Володимир Зеленски „е невъзможно да се доставят храна и медикаменти“.

Мирни граждани разказват за неспирен обстрел, за жители, укриващи се в мазетата на къщите си и за трупове, осеяли улиците.

„90% унищожен“

На 4 април кметът на Мариупол обявява, че градът е „на 90%“ унищожен. Регионалните власти съобщават за най-малко 20 000 загинали. Окончателната цифра, все още неизвестна, може да е още по-висока.

Седмица по-късно украинските сили казват, че се готвят за „последна битка“.

Боевете се концентрират около района на големия стоманодобивен комплекс на групата „Азовстал“, един истински „град в града“, със своите километри подземни галерии, превърнати в бастион от украинските войници.

Последното огнище на съпротивата

На 16-и април Володимир Зеленски осъжда „нечовешката“ ситуация в Мариупол, където бойците, намерили убежище в завода „Азовстал“ – предимно членове на част на украинската морска пехота и на батальона „Азов“ – отказват да сложат оръжие.

На 21 април Москва обявява, че Мариупол е под руски контрол, с изключение на „Азовстал“.

Руският президент Владимир Путин нарежда този район да бъде обсаден „така, че и муха да не може да премине“, приветствайки „освобождаването на Мариупол“.

Предаване

В началото на май под егидата на ООН и на Червения кръст от „Азовстал“ са евакуирани стотици жени, деца и възрастни хора.

На 17 май Москва обявява, че 265 украински бойци, от които 51 тежко ранени, са се предали. Предаването продължава през следващите дни.

Киев поздравява тези хора като „герои, изпълнили мисията си“.

На 20-и май Русия обявява, че комплексът „Азовстал“ е преминал под „пълния контрол“ на нейните въоръжени сили, след предаването на последните от 2439 войници отстоманодобивния завод.

(БТА)

(Асен Георгиев)

#Украйна

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising