06 / 8 / 2023
Новини Свят „Форчън“: МВФ повтаря изфабрикуваните данни на Владимир Путин

„Форчън“: МВФ повтаря изфабрикуваните данни на Владимир Путин

от infomax
0 коментари
„Форчън“: МВФ повтаря изфабрикуваните данни на Владимир Путин

Международният валутен фонд, ръководен от Кристалина Георгиева,  е подложен на изключително остри критики, че последните му оценки за това как

руската икономика се е свила с по-малко от очакваното

и как се прогнозира положителен икономически растеж през 2023 г., не се основават на адекватни проверки и независими анализи, апросто повтарят изфабрикуваните данни  от пропагандата на руския президент Владимир Путин.

Това твърдят анализаторите Джефри Зоненфелд, Стивън Роуч и Стивън Тайън в американското списание „Форчън“, цитирано от в. „Сега“.

След последната оценка на МВФ,

че руската икономика се е свила с по-малко от очакваното – минус 2,2% през 2022 г., много коментатори използваха и прогнозата за частично положителен икономически растеж от плюс 0,3% през 2023 г.,

Така се обяснява, че Русия реално изпреварва Германия и Великобритания, което пък означавало, че санкциите срещу Русия се „провалят“.

Оказва се, че МВФ повтаря измислените от Путин прогнози за БВП и на практика легитимира тези икономически митове без никаква проверка, казват анализаторите в американското издание.

Като начало, прогнозата на МВФ за икономическия растеж в Русия надхвърля дори тази на Руската централна банка, която очаква БВП да спадне с поне 1,5% тази година. Дори руски олигарси като алуминиевия магнат Олег Дерипаска открито се тревожат за това как Путин ще остане

без пари

през следващата година и как „изстисква“ руски компании, за да свърже двата края.

Истината е, че икономистите от бюрото на МВФ в Русия имат „по същество нулева видимост“ за това, което всъщност се случва в руската икономика. Това го признаха самите икономисти.

Вместо да признаят публично, че нямат информация, икономистите от структурата на МВФ за Русия взимат малкото данни, които Путин пуска – подбрани и изфабрикувани изявления, рекламирани от все по-ненадеждната кремълска агенция „Росстат“, която удостоверява твърденията на Путин за икономическия триумф, посочва още „Форчън“.

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност