06 / 16 / 2024
Новини Свят Финландия влиза в НАТО утре

Финландия влиза в НАТО утре

от infomax
0 коментари
Финландия влиза в НАТО утре

Знамето на Финландия ще бъде издигнато утре пред централата на НАТО в Брюксел и така алиансът ще наброява вече 31 държави, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в навечерието на двудневното заседание на външните министри от военнополитическия съюз.

Той изрази увереност, че Швеция също ще се присъедини към алианса, както и надежда, че това ще стане скоро. Столтенберг отбеляза, че Швеция вече е изцяло интегрирана в пакта. Той допълни, че с приемането на Финландия, сигурността на Швеция ще бъде повишена, а сухопътната граница между НАТО и Русия ще се удвои. Според мен Швеция изпълни поетите задължения към Турция, посочи генералният секретар.

Столтенберг съобщи, че към заседанието на външните министри от НАТО ще се присъедини техният украински колега Дмитро Кулеба. Той изрази очакване на срещата да бъде утвърдена многогодишна програма за подкрепа на Украйна. Досега страните от НАТО осигуриха 65 милиарда евро военна помощ за украинската страна, отбеляза Столтенберг.

Не знаем кога войната в Украйна ще свърши, но след като бъде прекратена, трябва да направим така, че историята да не се повтаря. Няма признаци, че президентът Владимир Путин се подготвя за мир, той се готви за продължаване на войната, обобщи генералният секретар.

Столтенберг предупреди, че ако Пекин достави на Москва оръжия, това ще бъде голяма грешка. Във време, когато Русия и Китай поставят под въпрос международния ред и демократичните ценности, е още по-важно да бъдем единни, призова той.

Генералният секретар изрази очакване на срещата на държавните и правителствените ръководители от НАТО по-късно тази година във Вилнюс да бъде прието решение занапред вложенията в отбрана да бъдат поне два процента от БВП.

Присъединявам се към настояването на САЩ за освобождаването на журналиста, задържан в Русия. Призоваваме той да бъде освободен незабавно, заяви Столтенберг.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising