05 / 28 / 2023
Новини Свят ЕС увеличи до почти 8 милиарда евро средства за въоръжение на Украйна

ЕС увеличи до почти 8 милиарда евро средства за въоръжение на Украйна

Европейският механизъм за подкрепа на мира, създаден през 2021 г., осигурява финансиране за всички действия по общата външна политика и политиката на сигурност, свързани с военни и отбранителни въпроси,

от infomax
0 коментари
ЕС увеличи до почти 8 милиарда евро средства за въоръжение на Украйна

Съветът на ЕС съобщи, че е решил да увеличи средствата по Европейския механизъм за подкрепа на мира до 7,979 милиарда евро до 2027 г., за да може да бъдат посрещнати допълнителни разходи. ЕС използва тези средства, за да осигури въоръжение на Украйна.

През декември миналата година бе прието решение за добавяне на два милиарда евро към тези средства през 2023 г., както и да се предвиди допълнително увеличение. Днес е прието решение общите разходи за военни учения за управление на кризи тази година да достигнат пет милиона евро.

Европейският механизъм за подкрепа на мира, създаден през 2021 г., осигурява финансиране за всички действия по общата външна политика и политиката на сигурност, свързани с военни и отбранителни въпроси, с цел предотвратяване на конфликти, запазване на мира и укрепване на международната сигурност и стабилност, се посочва в съобщението. По механизма ЕС финансира действия, насочени към укрепването на способностите на държави извън ЕС и регионални и международни организации по военни и отбранителни въпроси. Механизмът е извънбюджетно средство и първоначално разполагаше с до пет милиарда евро до 2027 година.

ЕС подкрепя по този механизъм украинските въоръжени сили, като досега седем пъти са отпускани средства за Киев. Средства се осигуряват също за Мозамбик, Грузия, Молдова, Мали, Сомалия, Нигер, Йордания, Босна и Херцеговина, Ливан и Мавритания.

#Украйна

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Designed and Developed by MOXXadvertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност