05 / 25 / 2024
Новини Свят ЕС търси начини да говори с един глас в отношенията си с Китай

ЕС търси начини да говори с един глас в отношенията си с Китай

от infomax
0 коментари
ЕС търси начини да говори с един глас в отношенията си с Китай

Кристиан Спилман от Франс прес(БТА)

Сложни, но необходими, отношенията на Европейския съюз с Китай са в основата на днешната среща в Стокхолм на външните министри на 27-те страни членки, които ще се опитат да намерят общ подход към азиатския гигант.

Във вторник германският канцлер Олаф Шолц отбеляза пред Европейския парламент как

отношенията с Пекин са станали по-напрегнати

с „повече съперничество и повече конкуренция от страна на Китай“.

Срещата в шведската столица трябва да даде възможност да се „сложи край на разногласията“ и да се изрази позицията на ЕС спрямо Пекин в „общ хор“, смята шефът на европейската дипломация Жозеп Борел.

Могат ли европейците да се ядосат на Пекин? „Не, и те няма да поемат по този път“, каза Елвир Фабри, специалистка по Китай в института „Жак Делор“. „Има желание да се избегне конфронтация с Китай, макар разногласията да се увеличават“, заяви тя пред АФП.

Най-яркият пример е свързан с неясната китайска позиция за руската инвазия в Украйна. Пекин не осъди Москва и някои китайски компании помагат на Русия да заобикаля европейските санкции.

ЕС реши да вземе строги мерки. Европейската комисия предложи на страните членки да ограничат възможностите за износ на осем китайски компании, обвинени в реекспорт за Русия на стоки с електронни компоненти и чувствителни технологии като полупроводници и интегрални схеми.

Пекин „ще отговори“, ако тези мерки бъдат приети, предупреди в Берлин китайският външен министър Цин Ган, който е на обиколка в Европа.

Цин проведе трудни разговори с германската си колежка Аналена Бербок, която разкритикува заявения неутралитет на Пекин.

„Китай взема страната на агресора“, посочи министърката

Франция се опита да намали напрежението. Френската външна министърка Катрин Колона, която разговаря с китайския си колега в сряда вечерта, открои „важната роля, която Китай може да играе за световния мир и стабилност“.

Преодоляване на европейските разногласия

„Трябва да действаме спешно“, каза Елвир Фабри. „Публикуването на стратегията за икономическа сигурност, насрочено от Европейската комисия за 21 юни, точно преди срещата на върха на ЕС, ще позволи да се премине към икономическата страна на дебатите за Китай“, допълни тя.

„Стратегията трябва да даде възможност да се разгледа прекомерната зависимост на страните членки от Китай, да се прилагат инструменти за търговска защита, по-конкретно контрол на чуждестранните инвестиции“, уточни изследователката.

Китайският пазар става все по-свит за немски автомобили, а китайските производители са напреднали доста в износа на електрически превозни средства, каза тя.

Отношенията на ЕС със страните от Азиатско-тихоокеанския регион и новите партньорства, за които се преговаря, следват тази логика.

Утрешната среща между външните министрите на ЕС

и техните колеги от региона ще се съсредоточи върху аспекта на сигурността, включително напрежението в Тайванския проток, „но преди всичко ще ни позволи да обсъдим как да изградим партньорства“, обясни високопоставен европейски представител.

„Няма съмнение, че на тази среща ще се наложи да съгласуваме политиката на държавите членки към Русия, а статуквото между Китай и Тайван трябва да се запази, за да се избегне ескалация“, каза той.

„Няма да има преговори, нито заключения, нито съвместно изявление“, добави служителят. (БТА)

(Алексей Маргоевски)

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising