06 / 21 / 2024
Новини България Бил Клинтън: Радвам се да се завърна в България

Бил Клинтън: Радвам се да се завърна в България

от infomax
0 коментари
Бил Клинтън: Радвам се да се завърна в България

Радвам се да се завърна отново в България. Това каза 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън на публична лекция пред студенти на тема „Корпоративно социално влияние върху бъдещите поколения“ в зала 6 на Националния дворец на културата (НДК). Визитата на Бил Клинтън у нас е по покана на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев.

Клинтън отбеляза, че е бил в страната ни освен през 1999 г. и през 2005 г., когато е бил поканен да участва в конференция.

Спомням си посещението си през 1999 г., имаше страхотен митинг

пред храм-паметник „Александър Невски“. Имаше 30-40 хиляди души и беше невероятно, посочи Клинтън.

Тук има проблеми. Но, когато погледна назад, когато аз станах президент, имаше назряващ конфликт в Босна, където повече от 200 000 души бяха убити, имаше повече от два милиона бежанци. Тогава имаше и друг проблем – в Косово, коментира той. По думите му, в целия балкански регион е имало назряващо напрежение.

Клинтън отбеляза, че по това време е имало и проблем и в Северна Ирландия, който продължавал от 1969 г. Той посочи, че се е върнал от Белфаст преди седмица, когато е бил там за честването на 25-ата годишнина от тяхното споразумение за мир. Само 35% от мирните споразумения просъществуват повече от 10 години, отбеляза той.

Според него минаваме през период и във всеки момент на човешката история има линии, които ни разделят. Нещата се случват, защото животът не е перфектен, изтъкна той.

Има период на интензивна икономическа, социална и културна промяна на фона на глобална икономика, която е довела до бедност повече хора от преди, но същевременно е насърчила по-строги икономии, посочи Клинтън. По думите му и Брекзит е имал глобален ефект.

Като причини за случващото се Клинтън посочи

икономическата криза от 2008 г.,

която по думите му е засегнала целия свят и е била изключително тежка. Отне ни дълго, за да се възстановим, повече от нормална рецесия, отбеляза той.

Второ, смятам, че наистина има огромна разлика в икономическите възможности и достъпа до образование, здравеопазване, каза Клинтън. Според него това е ядосало много хора и поставило въпроса пред тях дали децата им ще имат по-добро бъдеще.

Клинтън отбеляза още, че информационните ни системи са изправени пред революцията на социалните мрежи. Когато започнах да се занимавам с политика, всеки град си имаше собствен вестник и радиостанция, а сега те са на изчезване, изтъкна той.

По думите му има проблем и с достоверността на информацията.

В края на лекцията Клинтън посъветва студентите да не се страхуват да седнат на масата за преговорите и да се занимават с политика. По думите му на никой не му е писано да бъде „успешен“, но той има средствата, инструментите и възможностите, за да го постигне.

БТА

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising