06 / 16 / 2024
Новини България Александър Стамболийски обещава национализация в последната си реч

Александър Стамболийски обещава национализация в последната си реч

от infomax
0 коментари
Александър Стамболийски обещава национализация в последната си реч

Александър Стамболийски обещава национализация в последната си реч на днешния ден преди 100 години в Хасково.

„Аз виждам тук банки и тютюнопроизводители – големи, нови здания на частни банки. Бъдете уверени, хасковци, че това ще стане всичко наше. Те ще ги предадат на кооперациите и синдикатите, ако не доброволно, то насилствено, но това трябва да стане. Вие ще бъдете свидетели друг път, когато дойда в Хасково, ще видите всички капитали и капиталистически предприятия в ръцете на кооперирания народ“.

Александър Стамболийски обещава национализация в последната си речТези думи са на министър-председателя Александър Стамболийски (1879 – 1923 г.) и са произнесени на днешния ден преди 100 години в Хасково. Речта му е неговата последна публична изява преди осъществения от „Военния съюз“ деветоюнския преврат 26 дни по-късно и последвалото убийство на вече отстранения премиер. Речта бе цитирана от историка д-р Красимира Узунова в четвъртък, когато в Регионалния исторически музей в Хасково бе отбелязан юбилеят на словото, което Стамболийски държи пред хиляди членове и симпатизанти на БЗНС.

Д-р Узунова изнесе научен доклад пред земеделски активисти и разказа детайли и направи коментари за историческото събитие пред БТА. „Това е първият толкова откровен призив на Стамболийски в насока национализация и преразпределяне на имуществото в държавата“, смята Узунова. „Ние сме за свободното народно управление, което сме начертали. Ние сме за процъфтяване на дребна стопанска България по свободен път“, казва още в речта си тогава Стамболийски.

Александър Стамболийски обещава национализация в последната си речНа 22 април 1923 година БЗНС е спечелил 53,8 процента от гласовете на българите на парламентарен вот, но тогавашната поправка в системата му гарантира допълнителни народни представители над пропорционалните, като депутатските места на БЗНС растат до 212 за смазващо мнозинство в 245-местното 20-то обикновено Народно събрание, което вдъхва увереност у земеделския лидер.

Два са поводите за посещение в Хасково, от гледна точка на електората важен за Стамболийски район. Премиерът трябва да обяви официално приетото в края на 1922 година ново административно делене, според което Хасково е вече окръг, а не околия. Другата причина е новоизградената теснолинейна ж. п. линия Раковски (днес Димитровград) – Хасково, поясни Узунова.

Столичната делегация пристига на гара Раковски

Тя е впечатляваща по ниво – много министри, висши партийни дейци и цар Борис III. Монархът обаче е меко казано неглижиран. Предлагат му да яхне кафяв кон, докато Стамболийски вече е възседнал бял – нещо недопустимо по тогавашния протокол. Вече на централния площад в Хасково, Стамболийски също така се изразява крайно недипломатично като сочи царя – „Тази кукла на конци“. Обиден, Борис III не взима думата и напуска митинга – най-вероятно в казармата при военните.

Такова поведение не е изненадващо – Стамболийски е готвел промени в конституцията, според които монархическата форма се ограничава до церемониални функции, поясни Узунова. Забележително по нейните думи е също така, че няма военен ескорт по етикет, а безопасността се гарантира само от „оранжевата гвардия“, което бдителен репортер улавя в кадри, които се пазят като исторически документ.

Речта продължава към шест часа,

което е обичайно за Стамболийски. Той по традиция е много емоционален, езикът е възгрубичък и пълен със закани. Преобладаващата тема е бъдещата политика на кабинета на БЗНС и вдъхването на вяра в земеделското бъдеще на България. „Не мислете, че правителството ще падне. А вярвайте, че земеделската власт ще продължи 25 години. Кой ще ни свали?“, пита ораторът към може би 20-хилядната публика от балкон на втория етаж на имота на т. нар. „Даскал Димитровото“ здание на централния градски площад, който днес носи името „Свобода“.

При развиването на тезата за бъдещото преразпределение на собствеността в кооперативна форма отразяващите събитието представители на централни софийски вестници започват да гледат втрещено, посочва историкът. Хвърлена е информационна бомба, а печатното издание „Мир“ обобщава: „Това е документ на времето“.

На репортерски въпрос не е ли странно, че министър-председател не е бил осведомен за готвения преврат, дори и само като слух, Узунова изрази мнение, че може би формалната официална забрана на бъдещите автори на преврата от „Военния блок“ вероятно е била достатъчна, за да притъпи бдителността му и че в историята не е прецедент управляващ да не може да прецени правилно обстановката.
Александър Стамболийски наистина е бил една от големите личности на България. Случилото се с него е много тъжно. Но сякаш той сам провокира историята, обобщава Узунова.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising