Неапол е признат за кулинарна столица на света през 2024 г.
Казват, че най-добрият начин да научите културата на друга страна е чрез местната кухня. Това мнение споделят милиони гастротуристи, които избират следващата си дестинация за пътуване според това какво могат да ядат и пият там.
Списанието за развлечения и култура Time Out определи 20-те най-добри градове в света, които гастротуристите да посетят през 2024 г. Изданието посочи и фирмените ястия във всяко от тях, които не могат да бъдат пропуснати. За да направят това, журналистите анкетираха хиляди местни жители за това къде и какво предпочитат да ядат навън в своите градове.
В същото време съставителите решиха да се съсредоточат не върху елитната кухня от ресторанти със звезди Мишлен, а върху простата и достъпна храна за всеки ден, която може да се яде дори само на улицата.
Класацията бе оглавена от италианския град Неапол, който се смята за родното място на пицата – именно там през 19 век е изобретено това световноизвестно ястие като бърза и достъпна храна за работническата класа. Сега туристи от цял свят се стичат в града, за да опитат неаполитанска пица Маргарита в пицарии от старата школа. Какво друго си струва да видите и опитате в Неапол, прочетете в големия ни материал.
20-те най-добри града в света за гастротуристи през 2024 г
1. Неапол, Италия: пица Маргарита.
2. Йоханесбург, Южна Африка: Кота сандвич.
3. Лима, Перу: ястие от риба и морски дарове севиче.
4. Хо Ши Мин, Виетнам: супа Pho Saigon.
5. Пекийе, Китай: патица по пекински.
6. Банкок, Тайланд: салата от папая и скариди Som tum.
7. Куала Лумпур, Малайзия: ориз наси лемак с кокосово мляко.
8. Мумбай, Индия: сандвич с картофени котлети Vada pav.
9. Дубай, ОАЕ: Манди ориз и ястие с месо.
10. Портланд, САЩ: пица.
Прочетете също:
11. Ливърпул, Великобритания: яхния от скаус.
12. Меделин, Колумбия: предястие bandeja pais.
13. Севиля, Испания: Сандвич със свинско Серанито.
14. Порто, Португалия: сандвич с препечен хляб Francezinha.
15. Маракеш, Мароко: ястие тажин от месо и зеленчуци.
16. Лион, Франция: наденица в кифличка бриош.
17. Сидни, Австралия: Австралийски стек.
18. Монреал, Канада: Путин – пържени картофи, покрити със саламурено сирене и леко подсладен сос.
19. Осока, Япония: такояки – топки от тесто, пълни с варен октопод и други съставки.
20. Копенхаген, Дания: smørrebrød с черен хляб.