04 / 24 / 2024
Новини Свят 1657 журналисти са избити за 20 години

1657 журналисти са избити за 20 години

от infomax
0 коментари
1657 журналисти са избити за 20 години

В рамките на 20 години общо 1657 журналисти са били убити при изпълнение на служебните си задължения, съобщи днес международната организация „Репортери без граници“, цитирана от ДПА.

От идването на власт на Путин в Русия сме свидетели на системни атаки над свободата на словото, в резултат на които са загубили живота си 37 журналисти, сред които е и Анна Политковска, която беше убита на 7 октомври 2006 г.

Причината за повечето от смъртните случаи е убийство или, включително убийства по поръчка, насилие, атаки в зони на военни конфликти или смъртоносни наранявания, казват от организацията.

От „Репортери без граници“ уточняват, че 95% от убитите са мъже, пише БТА.

Германският клон на организацията публикува доклада, за да отбележи 20-годишнината от смъртта на германския журналист Кристиян Либиг. Той беше убит при ракетен обстрел в Ирак докато придружаваше подразделение на американската армия, за да предава за списание „Фокус“. Неговият испански колега от „Ел Мундо“ Хулио Ангита Парадо и двама войници също загинаха при атаката.

От 2003 г. общо 300 журналисти са били убити в Ирак. Това прави страната най-опасното място за журналисти през последните 20 години, казват от „Репортери без граници“, като по този показател тя надминава дори Сирия, където са регистрирани 280 убийства на журналисти за същия период. Афганистан, Йемен, Палестинската автономия и Сомалия са следващите в списъка.

През последните две десетилетия повече журналисти са били убити в райони, определяни като мирни, в сравнение със зоните на конфликти, според международната организация.

Разследванията свързани с организираната престъпност и корупцията са особено опасни, се казва в доклада, като за пример се дават страни като Мексико, Бразилия и Колумбия.

От идването на власт на Путин в Русия сме свидетели на системни атаки над свободата на словото, в резултат на които са загубили живота си 37 журналисти, сред които е и Анна Политковска, която беше убита на 7 октомври 2006 г.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising