04 / 17 / 2024
Новини България Захари Карабашлиев: Живеем във вяра, обърната към календара

Захари Карабашлиев: Живеем във вяра, обърната към календара

от infomax
0 коментари
Захари Карабашлиев: Живеем във вяра, обърната към календара

Недостигът на вяра е най-голямата рана на съвременното ни общество. Според мен българинът не е вярващ, суеверен е. Суеверията избуяха като плевели в недостига на вяра. Това каза за БТА писателят Захари Карабашлиев в Ямбол, където снощи в Синия салон на читалище „Съгласие“ представи новия си роман „Рана“.

По думите му живеем във вяра, обърната към календара, без да осмисляме и познаваме същността на християнство. Празнуваме църковните празници, без да познаваме смисъла им. „Пълно е със суеверие – всеки се кръсти по три пъти за няма нищо, но носи червена нишка на ръката си.

Другата ни рана е животът в лъжа

и неистина. Ние сме засипани с неистини и без да искаме, потъваме в тях“, посочи Карабашлиев.

„Романът „Рана“ ни отправя в едно минало, за което по някакви причини не е отговорено досега в българската литературата. Става въпрос за трите войни, които са станали в началото на 20-и век – двете балкански и участието ни в Първата световна война“, каза писателят Христо Карастоянов, който откри срещата на Захари Карабашлиев с ямболските читатели. Според Карастоянов езикът в книгата умее да владее и разговаря с читателя. „Завиждам на тези, които ще я разгърнат за първи път, защото тя увлича“, допълни той.

Историята в „Рана“

проследява Сава – бежанец от Одринска Тракия

след Балканските войни, който е студент по право в София, и Елиза – генералска дъщеря, талантлива пианистка, ученичка в последен клас на Музикалното училище. Любовта им е невинна и кратка – новата голяма световна война ще прати младия идеалист в школа за запасни офицери, а през септември 1916 г. ще го отведе на Добруджанския фронт, където съдбата го среща с мобилизиран румънски писател и четиригодишно сираче.

Романът „Рана“ ще бъде представен тази вечер в Сливен, а в Бургас – на 29 ноември. През декември Захари Карабашлиев ще гостува с новата си книга във Варна – на 1 декември, в Добрич – 2 декември, а в Пловдив представянето ще е на 7 декември. На 12 декември писателят ще се срещне с читателите си във Враца, а на 13 декември – в Благоевград.

Източник: БТА , Мира Безус

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising