07 / 22 / 2024
Новини Перо и слово Захари Карабашлиев: Мероприятието „за лева“ е уж против ЕС, но е всъщност срещу България

Захари Карабашлиев: Мероприятието „за лева“ е уж против ЕС, но е всъщност срещу България

Трябва да има начин патриотизмът на нормалните хора да бъде разпознат като легитимен и важен за тях, пише писателят

0 коментари
Захари Карабашлиев

Писателят и издател Захари Карабашлиев, Фейсбук

 

Вчера на бул. „Витоша“, точно срещу статуята на Алеко двама възрастни и едно момче (което попитах кога е родено и разбрах – 2005 г.) събираха подписи за Референдум за „запазване на българския лев“, което значи подписи против Еврото.

Което значи против ЕС. И което всъщност значи против… България

Но да не избързвам.
Спряхме с жена ми и децата и ги заговорихме. Искахме да разберем защо нашия „национален суверенитет“ е толкова застрашен от Еврото. Отговорите бяха – нека го кажа меко – хаотични и се въртяха около това „не искаме някой да ни се бърка, да ни диктува какво да правим…“ и т.н..

Уважително попитах момчето дали знае колко е струвал българския лев през Виденовата зима

на 1997(тогава и ми каза кога е роден), а по-възрастният господин кой знае защо ми съобщи между другото, че, да, неговите спестявания били в Евро и в долари, защото бизнесът му бил „навън“, но пък е твърдо против някой да му казвал в каква валута да са и т.н… Говорихме поне 6-7 минути. Опитах да кажа, че е далеч по-важно да запазим здравето на хората, техния живот, тяхното имущество, да имаме нормални тротоари, да имаме детски площадки и детски градини, да имаме нормални пътища като в цивилизования свят, а не магистрали-убийци, да имаме действаща полиция и прокуратура, които да запазят честните хора от престъпници, да имаме качествено образование… Но не, най-важното било сега да запазим българския лев?!

Опитах да попитам като как Еврото е отнело националното достойнство на холандци, германци,

французи, испанци, гърци… и получих всички опорки. Разбира се, стигнахме и до Русия, която, според момчето била свободна. А Европейския съюз не е „истинска демокрация“. Е, казвам, как така ЕС не е „истинска демокрация“, ама сте разпънали сергията тук? В Русия можеш ли да тръгнеш да събираш подписка за, да речем „запазване на границите с Украйна“, както тук сте тръгнали за „запазване на българския лев“? Разбира се, отговор не получих.
Та, думата ми е, че тези хора бяха на булеварда, след като бяха очевидно минали някакъв тренинг, след като им бяха дадени опорни точки и контра-въпроси с които да парират такива като нас. Думи като „истинска демокрация“, свобода, ценности, диктатура свободно се използваха от тях, само че с подменени съдържания.
Тръгнахме си. Докато бяхме там около 4-5 души подписаха, имаше някакви подписи събрани до момента.
Този пост тук не е да алармирам колко опасно е това, което се случва. То може да е, а може и никак да не е. Но то е нагледна демонстрация как абсолютно всяка реалия може да бъде фалшиво представена като застрашена и да се възбудят страхове и агресии. И именно по тази причина казвам, че мероприятието е уж против Евопейския съюз, но е всъщност срещу България.

Днес ще върви кампания за опазване на „българския лев“(без да има каквато и да е икономическа обосновка), утре може да бъде кампания за опазване на „българската азбука“, вдругиден ще е да съхраним „българската идентичност“, докато накрая се стигне и до „българската териториална цялост“. И всичко това има как да бъде рамкирано като реална заплаха, има как да бъде „опаковано“ и „продадено“ на един определен вид гласоподаватели.

Буквално всяка глупост може да бъде превърната в оръжие

В момента върви тотална фрагментаризация на обществото, разделяне на групи, които да бъдат противпоставяни едни срещу други, общности, които да се ненавиждат по най-различни поводи, въобще мероприятие „по учебник“. За щастие, този учебник е от времето на СССР и ако съществуват умни и патриотични хора в ръководствата на не-проруските партии, те трябва да могат да предложат контра-стратегия на таZи напаст.
Патриотизмът като тема и самоидентификация дори не е бил отвличан от никого.

Патриотизмът просто бе изоставен от всички останали партии като ненужна копейка, но политиката не търпи вакуум и разбира се, намери се кой да се наведе. И да го превърне в патрЕотизъм.

И пак се връщам към сергийката пред паметника на Алеко Константинов. Хората, които събираха подписи за „спасяване на българския лев“ не бяха нито по-лоши, нито по-заблудени, нито по-просветени от повечето минувачи, които се движеха нагоре-надолу по улицата. Те бяха, предполагам, по своему патриоти. Но техният нормален, човешки патриотизъм е използван за непатриотични цели и може да бъде насочен към всеки наистина свободомислещ човек, па бил той и Щастливеца.
Трябва да има начин патриотизмът на нормалните хора да бъде разпознат като легитимен и важен за тях, а „евроатлантическите“ политици да намерят в него доброто и градивното (то е повече от другото). За да не продължава да служи за неясни евразийски цели.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising