07 / 15 / 2024
Новини Мистерии Валерия Фол: Мишкова нива не е гробница на богинята-котка Бастет! Намесват напразно Ванга и Людмила Живкова

Валерия Фол: Мишкова нива не е гробница на богинята-котка Бастет! Намесват напразно Ванга и Людмила Живкова

Местността е страхотен паметник на тракийската култура, а древни надписите показват, че там са почитани Дионис и Аполон

0 коментари
Валерия Фол: Мишкова нива не е гробница на богинята-котка Бастет! Намесват напразно Ванга и Людмила Живкова

Цяла съвременна митология се създаде около областта Мишкова нива в Странджа планина. От десетилетия се говори за експедицията, изпратена там от Людмила Живкова, защото в древността на това място била погребана египетската богиня-котка Бастет … А уж боговете са безсмъртни. Намесват и Ванга, която имала видения с погребението, с кервани с камили, заровени роби, фараони  и какво ли още не.

Журналистът Светослав Пинтев попита преди време  професор Валерия Фол:

– Професор Фол, как се роди тази митология около Мишкова нива ? Какво в крайна сметка е имало там? Възможно ли е да е било светилище на Дионис или Аполон, както се твърди?

– Мишкова нива е страхотен паметник на тракийската култура и надписите, които се съхраняват в лапидариума на музея в Малко Търново и в църквата на с. Бръшлян показват, че там са почитани Дионис и Аполон. Цялата история всъщност е иманярският набег на Калето да се оправдавае с видения. И цялата тази съвременна митология, както доста точно се изразихте, за да е нашенска, намесва Ванга и Людмила Живкова.

– Как изглежда древната история на нашите земи през очите на  чуждите студенти, на които преподавате? А изобщо през очите на хората от чужбина, с които общувате? Как тракийската култура трябва да се впише в образа на България?
– Студентите от Университета на Монреал са много мотивирани да научат колкото е възможно повече за траките, тъй като знаят, че така по-добре ще разберат древния свят. Впечатляват се и от разнообразната природа. Хората от чужбина, с които общувам, имат представа от древната история на Европейския Югоизток и интересът им към тракийската древност е или професионално обоснован, или продиктуван от желание да научат нови неща. Тракийската култура е част от миналото на страната ни, така че би трябвало да искаме да бъде представяно достойно.

– Казвате, че са изключително ученолюбиви, каква е причината на нашите да не са такива? Какво е сбъркано в образователната ни система?
– И ние имаме чудесни студенти, но за тях се прави малко. Въпросът не е само във финансирането, а в това парите, които се отпускат, да се използват за смислени проекти, които да дават възможност на най-добрите допълнително да развиват професионалните си умения. Аз не бих си позволила да правя генерални изводи за образованието ни, само искам да кажа, че то не е така лошо, както много хора си позволяват да го характеризират. Ако някой иска да учи, никой не би могъл да го спре. Тайната как да разбереш света е в книгите, а не в телевизорите и интернет сайтовете. Те са средство за бърз достъп до субективно селектирана информация, докато библиотеките позволяват да разгърнеш написаното от различни хора, да се запознаеш с различни гледни точки, различни хипотези и анализи, да задоволиш любопитството си и, ако имаш желание, да си съставиш собствено мнение.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4 / 5. Брой гласове: 8

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising