04 / 17 / 2024
Новини България Шеф в ДС: Чужди служби опитваха да отвлекат Ванга

Шеф в ДС: Чужди служби опитваха да отвлекат Ванга

0 коментари
Шеф в ДС: Чужди служби опитваха да отвлекат Ванга

Чужди служби са се опитвали да отвлекат от България или да убедят пророчицата Вангелия Гущерова-Ванга да работи за тях, пише „България Днес“.

Което се знае отдавна, апропо, но тук говори и високопоставен представител на Държавна сигурност.

„Такива хора като нея бяха национален капитал. Затова беше пазена от нашите органи изключително съвестно. На хора като Ванга им беше създавана среда, много по-благоприятна, отколкото на един професор в университета или на академик в БАН. Нейното влияние, нейният авторитет, нейната известност в Европа беше много голяма“, споделя пред вестника Димитър Иванов, последният началник на 6-и отдел на 6-о управление.

Самото петричко МВР обслужвало пророчицата години наред, защото е имало наистина реална опасност тя да бъде отвлечена в бивша Югославия от тамошните служби. За това е изписано и говорено наистина много.

Проблемът, според изданието, идва от факта, че Ванга е родена и израснала в град Струмица, който днес е в Македония, но през рождената ѝ 1911 г. е бил в пределите на България. Променливата граница дава основание на някои да смятат пророчицата за македонка и днес, макар това да не така. Според документ, издаден на 6 март 1963 г., Вангелия Гущерова е по народност „македонка“ с българско гражданство.

При преброяването майка ѝ е искала да я запише българка, но по настояване на анкетьорите са я писали македонка, разказват близките на Ванга, твърди вестникът.

Изискването е важало за цялото население в Пиринско, по нареждане на Партията, съгласувано с югославските комунисти. На пророчицата са казали, че ако не се пише македонка, властите ще я преследват и ще си има неприятности, но тя самата се е считала за българка и като такава е помагала на нашите служби изключително акуратно.
При Ванга идвали хора от държавния апарат на много страни и именно затова тя е вербувана да дава информация на нашите служби. Според архивите за нея пророчицата е споделяла за хора, които се занимавали с подривна дейност спрямо България и тя ги „осветявала“. Самата Ванга участва в разкриването на някои от най-големите афери в близката ни история, споделя Димитър Иванов.

Журналистката Светослава Тадаръкова направи преди време документален филм за Ванга, по този въпрос тя  разказва:

“Опитах се да намеря кръщелно, някакъв документ, от който да се види като каква е записана. Родена е в Струмица 1911 г. Там заснех местни историци и нейна приятелка, възрастна македонка, които твърдяха, че тя е македонка, а не българка. Исках да докажа, че е българка, но с факти. Ванга по принцип е голям патриот на България. Заявявала го е многократно, работила е в буквалния смисъл на думата за българската кауза. Има много примери. Попитах се – дали не е била принудена да го прави? Премества се 1942 г. от Струмица в Петрич и оттогава живее в България. Тогава е 31-годишна, не е съвсем млада. Идва 9 септември, комунизмът, тя вече е гледачка, врачка. И червената власт не се отнася добре към гледачките, помислих си, че може да е принудена от властта, за да продължи своята дейност, да говори патриотично като българка. Трябваше да проверя това. Оказа се, че кръщелното й е загубено и никой не знае как е била записана като националност. Тя пристига в България даже без паспорт, с някаква лична карта. След 9 септември й е издаден български паспорт.”

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising