06 / 16 / 2024
Новини България Петър Пунчев: Военното дело е на път да се обогати с нов термин – бахмутизъм

Петър Пунчев: Военното дело е на път да се обогати с нов термин – бахмутизъм

от infomax
0 коментари
Петър Пунчев

Петър Пунчев, радиожурналист

БАХМУТИЗЪМ

Военното дело е на път да се обогати с нов термин, – бахмутизъм.
Както и всеки друг подобен термин, той ще се пише с малка буква, макар че името му идва от населен пункт в Украйна.
Ако съдим по хода на войната, родила това ново понятие, то скоро ще се превърне в баналност, която няма да има нужда от пояснения.
На която, обаче, е съдено да остане във времето.
Като най-краткото и ясно обяснение за самоцелно, волунтаристично и некомпетентно планиране и водене на бойни действия, за самоунищожение, предизвикано от катастрофалното пропиляване на ограничените, по дефиниция, човешки и оръжейни ресурси на една армия.

Бахмут е град в Източна Украйна, с размерите на Ловеч

Понякога го сравнявам с Габрово, но това е по-скоро начин да му предам по-голямо военно значение в коментарите, отколкото той наистина заслужава.
Този град е под организираните и истерично агресивни настъпателни действия на смятаната някога за „втората армия в света“, от 2 август миналата година.
На 2 май, се навършват 9 месеца от този ден.
Значително по-малочисленият от неприятеля украински гарнизон успешно го брани и ден след ден изцежда силите на агресора.
По последни и смятани за надежни данни на британския Център за изучаване на войната, само от декември насам РФ е загубила там над 20 000 военнослужещи, а броят на ранените и пленените е в пъти по-голям.
Градът обаче не пада и не пада.

Толкова ли е важен този град от военно-стратегическо, та дори и тактическо значение?

Отговорът е само един: не.
От 2014 година насам, за осемте години от началото на руската окупация на тези земи, украинците са градили, градят и днес, с непрекъсваща активност, десетки укрепени защитни линии в този район. Някои от тях са разположени буквално на километър-два от покрайнините на Бахмут и оттеглянето на украинците на нов защитен рубеж в района би било по-скоро рутинно действие.
Това обаче, по никакъв начин не би облекчило съдбата на атакуващите бойни части, защото боевете биха продължили с нестихваща сила и на новите защитни укрепени линии, без руската армия да е в състояние да продължи навътре в страната.
Съвсем очевидно е, че целите на „Битката за Бахмут“, поне от руска страна, са единственно пропагандни и политически.
Дълбоко затънали в калищата на военната катастрофа, Путин, както и неговата маша на фронта, – Пригожин, в еднаква степен търсят повод за Деветомайски фойерверк, с който да залъжат ошашавените от от провала на „тридневната война за Киев“ руски „патриоти“.
Именно несъответствието между минималната роля на Бахмут в пълномащабната война в Украйна и

колосалната цена, която Русия плаща,

без да получи видими ползи, доведе световните експерти до термина „бахмутизъм“.
„Бахмутизмът“ е всъщност военното измерение на идиотизма на замъгления разум на една фашизирана клика, довела страната си и народа си до ръба на националния крах.
Ако съдим по днешните сводки, боевете в Бахмут продължават с все същата ожесточеност и променлив успех.
Самият Евгени Пригожин признава за минимум по 100 жертви от ЧВК „Вагнер“ всеки ден. 30 000 от август насам!
А украинците все още държат няколко квадратни километра, в някога гъсто населен район, с десетки многоетажни блокове – възможно най-удобното прикритие за защищаваща се страна в градски условия. И съблазнителен обект за утилизиране на и без това дефицитните руски ракети.
Анализаторите, с днешна дата, одобряват напълно взетото от украинското командване решение преди два месеца да не отстъпват града на агресора. Така планираното „голямо руско зимно настъпление“ беше сведено до тактическо сражение, беше притъпено и спряно, а потенциалът му за нарастване беше сведен до нула.
Както вече писах преди време, очертава се реалната вероятност оставянето на Бахмут да прелее в мащабното украинско пролетно контранастъпление, което да нулира и пропагандния ефект от битката.

И като ни е тръгнало на обобщения, за това, какво би завещала на континента и света последната (засега) война в Европа, ще завърша с думите на френския генерал Мишел Яковлефф:
„Руският президент Владимир Путин направи поредица от грандиозни грешки, основната сред които беше самото започване на пълномащабна война на територията на Украйна.
След края на войната терминът „един Путин“ ще се използва като мерна единица за грешна преценка и действия“, каза генералът по френска телевизия.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising