04 / 23 / 2024
Новини АРТ Папа Йоан XXIII спасил роднините на Христо Калчев от лагерите

Папа Йоан XXIII спасил роднините на Христо Калчев от лагерите

0 коментари
Папа Йоан XXIII спасил роднините на Христо Калчев от лагерите

Светослав Пинтев

Освен за престъпните схеми и подвизите на разните герои на „ъндърграунда“, научих и един чувал интересни истории от биографията на писателя Христо Калчев, когато си общувах с него по работа. От нея и историята на семейството му спокойно може да излезе невероятен роман, ама кой да го напише?

Разказваше, че е внук на прочутия банкер Константин Хаджикалчев, един от хората, които заедно със Стефан Стамболов са довели Фердинанд Сакскобурготски от Виена в България и са му поднесли трона на тепсия.
« Баща ми Константин Калчев почина на 44 г. – шест години и половина, от които прекарани в лагера в Белене. Когато комунистите яхнаха коня, разпратиха мъжете от фамилията по лагерите“, казваше намръщено той.
И сега виждам изкривената му физиономия, когато изричаше тези думи.

Но става истинско чудо

В един момент роднините му са върнати от лагерите и въдворени в провинцията.  Нещо небивало, невъобразимо по онова време. Необяснимо чудо…

Това чудо е сътворено от самия…папа, но по дипломатически път.

Да, от Божия наместник на земята, според католиците поне. Този интересен факт заслужава да го споменем тук.

Светият престол(и този, който седи на него, лично) протестира остро срещу изпращането им в лагери пред народната власт и новите властници тихомълком освобождават хората от фамилията. Не знам след колко точно години, но ги пускат.
Понтефикс по това време е

приятелят на България  Йоан XXIII ,който преди да стане кардинал  и патриарх на Венеция,

а в последствие и папа, носил името Анджело Ронкали и се е подвизавал в родината ни като папски нунций. Наричат го и „българския папа“.

Титлата „патриарх“ на Венеция, апропо, е знак за основаването на този град като православен, но затова ще си говорим специално.

Та дядото на Христо Калчев дарил на католическата църква някакви имоти и не бил забравен от нея, а и баба му била католичка.

Той самият като момче се опитал да избяга зад граница, но го хванали и известно време търкал наровете на Централния затвор.
После работил в русенския театър като драматург.

Първият му брак бил с актриса от трупата, сключил го само , за да ядоса един милиционер.

”Тя живееше при мен. Този полицай-милиционер почти всяка сутрин идваше и ме глобяваше 5 лева за незаконно съжителство. Накрая ми писна и сключихме граждански брак.  Като дойде му показах „това”, обяснява Христо, показвайки популярната конфигурация от три пръста.
После се жени за красива чехкиня, която „не можа да свикне със свинщината у нас“.  Заради това се разделят, въпреки че има дъщеря от нея. И започва да пише.
-Аз много трудно проникнах в литературата, защото бях буржоа и враг, както се изразяваха комунистите. Самият факт, че ме приеха през декември 1989 г. в Съюза на писателите, когато имах 16-17 книги зад гърба си, е достатъчен.
– Трябва да са те поканили по доста оригинален начин- вметвам.
– Тогава бях в чужбина. Първата ми работа като се върнах, беше да напусна съюза. Не съм член нито на съюза, нито на сдружението на писателите,на нищо.

Не познава друг толкова колоритен мъж , с такава съдба, с такъв жребий, с непукизма на вол, но и с чувствителността на интелектуалец . Опитвам си до го разгадая и сега.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising