05 / 28 / 2024
Новини България Отец Симеон за Евровизия: Няма място за страх от антихриста

Отец Симеон за Евровизия: Няма място за страх от антихриста

от infomax
0 коментари
Неделя ЩоновА

Отец Симеон

Днес една обезпокоена майка ме пита какво мисля за Евровизия като цяло и за „визията“ и поведението на част от участниците. Отговорих на въпроса ѝ, но бих искал да коментирам тази тема и тук, защото много неща ми напират да кажа.
Мили братя и сестри, моля ви, не се тревожете и не обръщайте внимание на девиациите в нашето съвремие. Изкривявания в обществото е имало през цялата човешка история. Винаги обаче, когато християните и респективно Църквата, представляваща всъщност общност от християни, са се увличали по преки, агресивни, земен тип

„бойни действия“

срещу която и да е социална девиация или страх от нея, резултатите са били трагични и срамни…
Защото всъщност християнството няма нищо общо с подобен вид поведение.
Христовата Църква на Земята е наречена наистина „Войнстващата Църква“, но това определение има съвсем различен смисъл…
Да, ние, християните сме призвани да воюваме, но не с когото и да е било от ближните си, а както казва Апостолът – „с поднебесните духове на злобата“, тоест с дявола. Нашата борба е предимно със злото в нас. Затова и Св. Серафим Саровски ни говори през вековете и ни казва: „Радост моя, придобий мирен дух и тогава хиляди около теб ще се спасят.“
Имам един приятел, който много обича да използва израза:

„Не можеш да спреш гората да се разлиства.“

И аз ще го употребява този израз, макар и леко перифразиран:
„Ние, хората, не можем да спрем гората да се разлиства, защото това може да го направи само Бог.“
Нека не се опитваме да изземваме това, което е Негово, защото по този начин можем единствено много да сбъркаме.
И защо не – ще попитате вие –нали борейки се с „джендеризма“, „небинарността“, „хомосексуалността“ и други подобни „модерни“ състояния заявяваме своето несъгласие и протест срещу всичко това. Нали така защитаваме християнските ценности, традиционното християнско семейство?!
Но… Хайде сега сериозно! Та ние ли ще браним Бога?!
Дали Той е немощен да унищожи и унижи само за един миг каквото и да е било в нашия свят, че опира до нас да нараняваме когото и да е било в Негово име?!
В този свят има твърде много

небогоугодни човешки прояви

Нека погледнем безпристрастно и в самите себе си – какво намираме?!
Всичко, което ни притеснява в момента по въпроса със сексуалността съществува по Божие допущение. Бог ни показва и доброто и лошото, та да се научим най-сетне да ги различаваме и да изберем за себе си доброто – пътя към Него.
Притесненията на огромната част от нас, възрастните, са свързани с децата ни – на какво ще се научат, от какво ще се впечатлят, по какъв път ще тръгнат?
И на това ще отговоря. Ами, всъщност, аз говоря за това по много поводи. Много често, по много различни начини и в повечето случаи завоалирано и щадящо…
Но сега

ще бъда до болка откровен

и конкретен и, простете ми, изобличителен:
След като искате ценностите на християнското семейство, станете наистина такова.
Водете децата си в неделя на Църква.
Стига вече с това спане и почивка, с това самоугаждане.
Става въпрос за два часа… на седмица… и да, нужно е малко самопринуждение за да го направиш.
Казвате, че нищо не разбирате от службите. Ще се научите да разбирате. Иска се желаение и постоянство. Всички в началото сме така.
Само, че ако сте упорити и постоянни в посещенията на Литургията, именно през тези два часа, и у вас и у децата ви, ще бъдат посяти

семената на християнството,

а от там и на християнското семейство.
И децата ви ще бъдат близо до Бога.
И никой не ще може да им стори нищо.
Пътят е дълъг, това не става за месец – два. Но как е по принцип в живота?
Нима цял живот не се усъвършенстваме като се учим на най-различни неща, докато накрая станем такива каквито сме искали в жизнения си път?
Така е и с християнството.
Бог ни иска до себе си. И не само на Цветница и Великден. Иска ни до Себе си и

не заради Него, а заради нас

За да може да работи върху нас. За да извайва душите ни подобно на скулптор и да отстранява от тях острите парчета, които ни пречат да се приближим, да се притиснем към Него, а Той да ни прегърне като любящ Баща.
От нас се иска само да сме там, при Него, за да му позволим да направи това с нас. Защото, нека не се залъгваме, насила Той няма да накара никого нищо да направи.
И така, нека не се занимаваме с Евровизия, а с това да се погрижим за собствените се души и да позволим на Бог да „работи“ върху тях с помощта на Светите Тайнства – Евхаристията, Изповедта, чрез благодатта на Светия Дух, която слиза невидимо над вярващите по време на Светата Литургия… Нека да не осакатяваме децата си. Да ги научим що е „Църква“, защото тя ще ги поведе към спасението. И да направим всичко това чрез личния си пример. Заедно, цялото семейство… Заедно. Иначе тези деца просто няма да ни повярват, каквото и да им говорим.
И още нещо ми се иска да кажа: напоследък

всички се вълнуват от идването на антихриста,

от Апокалипсиса

Тези времена ще дойдат, макар че никой не знае кога. 2000 години християните са чакали този момент в рамките на техния живот и са виждали белезите в тяхното съвремие. И вече толкова много поколения не го дочакаха. Не се знае дали ще се случи в нашия живот. Възможно е да минат още хиляди години преди да се изпълнят времената и да настане Второто Христово Пришествие.
Така че, нека отворим сърцата си изцяло за Христос, да Го обикнем с цялото си същество, да мислим за Него, а не за антихриста.
С молитвите си често да общуваме с Него, със Христос…
И тогава Той ще изпълни сърцата ни. И място в тези сърца за страх от антихриста, от звяра и от ужасите на Апокалипсиса няма да се намери. Защото просто те няма да намерят къде да се приютят у нас. Защото само радост ще ни изпълва. Радост независима от нищо!

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising