12 / 9 / 2023
Новини Свят NYT: Войната в Украйна е първата в историята с такъв размах на електронната борба

NYT: Войната в Украйна е първата в историята с такъв размах на електронната борба

Потенциалните участници в Третата световна - САЩ, Европа и Китай - следят отблизо този аспект на войната

от infomax
0 коментари
Рел

Радиоелектронната борба (РЕБ) се превърна в едно от най-важните направления на руско-украинската война. И двете страни са принудени непрекъснато да подобряват своите технологии , за да надминат врага, пише The New York Times.

„Електронната война повлия на боевете в Украйна толкова, колкото времето и терена“, каза Брайън Кларк, старши сътрудник в института Хъдсън, мозъчен тръст във Вашингтон, добавяйки, че всяка операция в конфликта сега трябва да отчита вражеската активност в електромагнитен спектър, предава УНИАН.

Изданието отбелязва, че оборудването за радиоелектронна борба е използвано и в други военни конфликти от последните десетилетия. Но настоящата война в Украйна е първата в историята, в която две приблизително еднакви по сила и сравнително модерни армии използват системи за радиоелектронна борба с

максимална интензивност

„Тактиките станаха толкова критични, че електронната война получи свой собствен раздел в неотдавнашно есе на генерал Валерий Залужни, висшият военен командир на Украйна“, пише NYT.

Потенциалните участници в Третата световна война – САЩ, Европа и Китай – следят отблизо този аспект на войната в Украйна и вече увеличават закупуването на системи за радиоелектронна борба за собствените си армии.

Значението на системите за електронна война в съвременната война не може да бъде надценено. Въпреки че тези способности не представляват заплаха за вражеския персонал, те оказват влияние върху съвременните оръжия, които разчитат на постоянен обмен на радиосигнали с други системи на и извън бойното поле.

„Почти всяка комуникационна технология разчита на електромагнитни сигнали, било то войници с радиостанции, дронове, свързани с оператори, или ракети, свързани със сателити. Едно основно, но ефективно средство е заглушител, който прекъсва комуникациите, като изпраща мощни сигнали на същите честоти, като уоки -токита или дронове, за да предизвикат такива смущения, че предаването на сигнала да е невъзможно“, обяснява NYT.

А ситуацията в областта на радиоелектронната борба непрекъснато се променя. В самото начало на нахлуването руснаците имаха значително предимство в тези активи. Тогава украинците поведоха. Но руснаците скоро се адаптираха отново и започнаха успешно да използват електронната война за нови задачи, например създаване на

електронен купол над окопите

за защита от FPV дронове.

Украински експерти отбелязват, че Русия като цяло има значително предимство в радиоелектронната война, тъй като по едно време за СССР това беше такъв „асиметричен отговор“ на превъзходството на НАТО в ракетните технологии. Затова Западът досега не е обръщал много внимание на развитието на системите за електронна война и Русия е поела водещата роля.

„Казахме им (на западните партньори), че вероятно 90 процента от американските и европейските системи, идващи в Украйна, не са готови да посрещнат предизвикателството на електронната война“, каза Александър Бережной, ръководител на една от украинските компании, които сега разработват електронна война системи за украинските въоръжени сили.

Най-новите оръжия на фронта

Както писа УНИАН, представител на командването на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат успокои разтревожените гласове, че Русия е поела лидерството в използването на дронове. Той уверява, че безпилотните самолети никога не са твърде много, но Украйна сега е в по-добра позиция от Русия по въпроса с дроновете.

Също така ви съобщихме, че Украйна в момента разработва робот за евакуация на ранени военни от бойното поле. Както обясняват служителите, днес бойните медици, когато се опитват да евакуират ранен, излагат живота си на опасност. Роботизираните решения могат да намалят риска от тях.

#Войната в Украйна

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност