06 / 21 / 2024
Новини България Николай Денков: Нямаше да има руска държава без Борис I и цар Симеон

Николай Денков: Нямаше да има руска държава без Борис I и цар Симеон

На сила, която демонстрира Русия в Черно море, се отговаря със сила, заяви премиерът

от infomax
0 коментари
Николай Денков: Нямаше да има руска държава без Борис I и цар Симеон

Николай Денков: Нямаше да има руска държава без Борис I и цар СимеонБългария има интерес да държи фронта далеч… Няма гаранции, че агресорът няма да погледне към България.

Няма пряка заплаха за българските пристанища от руски кораби. По скоро се вижда едно желание да се блокира икономическата ни зона. Това заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря на граждани по време на живо излъчване във Фейсбук.

„За момента не виждаме никаква пряка заплаха за българските пристанища. До момента никой не се е опитвал да влезе в териториалните води“, каза Денков.

„Вижда се желание

да се блокира част от икономическата зона,

която е извън териториалните води. Работим с Румъния и Турция за общи действия в Черно море“, посочи премиерът.

„Подадена е информация в структурите на НАТО за това предупреждение, че се правят опити Черно море да се превърне в руско езеро. Единственият начин да се противопоставим, е на принципа „на сила се отговаря със сила““, каза Денков.

Какво значи „на сила се отговаря със сила“? „Ние трябва да развием нашите Военноморски сили. Тече проект с двата кораба, корпусът на единия е пуснат на вода, другият се изработва в корабостроителницата във Варна, закупено е и е доставено оборудване.

Купуват се ракети за бреговата охрана,

така че никой да не посмее да доближи пристанищата на България“, обяви Денков. „Случвало се е преди много години Варна да бъде обстрелвана от морето точно от Русия. Не можем да допуснем това“, добави премиерът.

„С поведението и изказванията на Елеонора Митрофанова, съм убеден че националният ни празник не трябва а е 3-ти март. Освен това, помним как руският патриарх дойде в България и си позволи да се накара на Румен Радев какво трябвало да се говори на празниците“, каза Николай Денков.

Той допълни, че постоянно имперската сила от Москва се опитва да ни внушава, че няма да съществуваме като държава, ако не е имало Русия.

„Аз познавам доста по-добре историята от това, което се пише в учебниците. Без цар Борис I и цар Симеон, нямаше да има руска държава, защото ние сме успели да обединим разпокъсани племена и сега да има столица Москва. Историята е много сложна. Костадинов (лидерът на „Възраждане“ – бел. на ред.) също познава историята, но предпочита да разказва тази, която обслужва само едната страна“, каза още Денков.

Няма съмнение, че имаме сериозни

различия по някои въпроси с президента Румен Радев,

но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за общите интереси на българските граждани и икономика.

Премиерът даде за пример енергийните проекти, но, по думите му, направени по начин, който ще бъде от полза на страната ни. Готов съм да работя с всяка една институция, когато става дума за подобни проекти, заяви Денков.

„Разговорът вчера го приемете като подадена ръка, включително и от моя страна, защото аз много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството, да престанат“, коментира Денков вчерашния си разговор с държавния глава Румен Радев по време на „Мача на Надеждата“, организиран от бившия български национал Стилиян Петров.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и президентът са разговаряли за назначенията на посланиците, включително и за български посланик в Украйна, и има напредък, стана известно от думите на Николай Денков.

„Поискахме от всички министерства информация

за това какви са заплатите в съответните министерства и в структурите, включително в Националния статистически институт и Агенцията за борба с градушките, които основно имат оплаквания, и то основателни. Срокът беше 15 септември. На базата на тази информация, в хода на подготовката на бюджета за 2024 г., трябва да направим сериозна крачка за премахване на тези дисбаланси. Не мога да обещая, че ще успеем изцяло тази година, но със сигурност ще направим обща система, която да замести историята с лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и натоварването“, обясни премиерът Денков.

Той подчерта, че в сферата на здравеопазването също има дисбаланси. „В закона сме заложили възможността да има правила в колективния трудов договор, които да премахнат тази ужасяваща ножица между най-високите заплати, които правят от директорите на болници милионери, и заплатите на лекарите и медицинските сестри, които са мизерни“, каза още Денков.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising