06 / 16 / 2024
Новини България Международният фолклорен фестивал дефилира по улиците на Велико Търново

Международният фолклорен фестивал дефилира по улиците на Велико Търново

от infomax
0 коментари
Международният фолклорен фестивал

За 25-и път колоритът на Международния фолклорен фестивал завладява Велико Търново. Пред многолюдната публика в Летния театър ансамбли от Индия, Грузия, Турция, Мароко, Китай, Колумбия, Хавай, танцовите състави „Янтра“ и „Росица“ от Будапеща, Унгария, както и изпълнителите от ПФК “Искра“ и ДЮТА “Търновче“ от Велико Търново пресъздават богатото фолклорно наследство на всяка една от държавите, които тази година са обединени от слогана

„Приятелите ще останат приятели“(Friends will be friends)

В първия ден от фестивалната програма, която ще продължи до 29 юли участниците се представиха в дефиле по улиците на Велико Търново. На среща с общинското ръководство бяха разменени традиционните подаръци между гости и домакини. Знамето на Велико Търново подари заместник-кметът на общината проф. Георги Камарашев на организаторите на Международния фолклорен фестивал. Те върнаха жеста като му връчиха юбилейния плакет на фестивала. Ръководителите на групите получиха за спомен от България и Велико Търново сувенирни кукери. Всички отправиха различни послания, като обединяващото бе желание за мир, любов и разбирателство между народите по света.

В поредната фестивална вечер танцьорите и изпълнителите от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ показаха богатството на българското народно танцово и певческо изкуство, както и

разнообразието от носии, характерни за българския фолклор

След тях на сцената излязоха изпълнителите от формацията „Ahuna Ohana“ от Хавай, с характерни танци и специфични музикални инструменти. Истински фурор сред публиката предизвикаха така наречените летящи грузинци от Представителния ансамбъл към Държавния университет в Тбилиси. Завладяващите танцьори от Колумбийската фолклорна група „Макена“ превърнаха сцената на Летния театър в гореща латино фиеста.

За нас е най-радващо, че след 25 години фестивалът продължава да радва и събира хора, посочиха организаторите. Концертите ще продължат всяка вечер на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“ от 20:00 часа, входът е свободен.

Международния фолклорен фестивал се организира от Националната секция за България на CIOFF-Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – официален партньор на ЮНЕСКО със статут на асоцииран и община Велико Търново.

Източник: БТА, Марина Петрова

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising