12 / 9 / 2023
Новини България Любо Канов: Историята не е нищо повече от историята на нечие заболяване

Любо Канов: Историята не е нищо повече от историята на нечие заболяване

Световните решения и политиката е най-добре да бъдат поверени на Изкуствения Интелект

от infomax
0 коментари
Любо Канов

Любо Канов, писател и психиатър

Нека да призная, че съм лаик в безкрайно много въпроси и един от тях е Историята. Тя се счита за наука и е обект на изучаване от множество хора, които се считат за учени в тази област, преподават я на други хора, включително деца и така изграждат светогледа на обществото, тоест начина по който то вижда себе си и миналото. Това е тяхната роля и ако някой като мен посегне към тази територия на знанието, без изобщо да знае всичките безбройни факти, които те познават, с основание ще бъде

осмян и сритан отзад,

че се замесва в неща, където е некомпетентен и където не му е мястото. Случвало ми се е и преди по разни поводи, например, когато си позволявах да разсъждавам за природата на комунизма, което водеше директно до затвора. Сега е доста по-добре, поне в това отношение, но остракизма няма да ми се размине.
Но все пак.
Заявявам убеждението си, че повечето исторически войводи, водачи, главатари, владетели, крале, повелители, ханове, феодали, велможи, императори, цезари, фараони и емири споделят няколко основни психични особености.

Тези техни особености или черти на характера, които впрочем са предопределили и успеха им, са описани в главите на

клиничната медицина, посветени на психопатиите

Вероятно 90% от вождовете и значимите фигури в древната история, а също и в най-новата история на човечеството, са хора с тежка личностова патология. Те са, общо казано, хора в разреда психопати/социопати и ако някой обикновен днешен човек от улицата би имал възможност да ги познава по-отблизо, би ги нарекъл мутри. Всички особености на мутренската психопатология са били присъщи на онези личности, които са имали толкова значим отпечатък върху историята на света.

Арогантност, жестокост, липса на страх и уплах от това да убиваш други хора или да бъдеш убит, липса на съвест, когато защитаваш собствените си интереси, безмерна алчност за придобиване и власт над останалите, склонност да упражняваш насилие, безкритичност, безмерно честолюбие и горделивост, съчетано с нарцистично желание за лична прослава, безумна смелост и безразсъдство с поемане на всякакви необуздани рискове, воля за победа на всяка цена без милост за останалите и дори към себе си.

Такива хора, разбира се, стават обект на митове, саги, театрални пиеси, филми и народни песни. Тези хора движат човечеството и всички останали, понякога и то често до

триумфи, последвани от катастрофи,

които поглъщат милиони хора, поведени от тези същите лидери. Точно тази патология ги извежда до върха на историческите сблъсъци, завоевания, войни и всички онези събития, които наричаме История.
Всъщност, Историята не е нищо повече от историята на нечие заболяване или дълбока лична психопатология. Доказателство, че в сблъсък на нормалността с патологията, втората почти винаги печели. За мен тази печална тенденция на Човечеството да бъде движено от катастрофа към катастрофа, възглавявана от хора с тежки девиации, следва да бъде предотвратена.

Световните решения и политиката е най-добре да бъдат поверени на Изкуствения Интелект. Да, той е спасението, не ме плашете! Просто му позволете да мисли!
А сега, след като си казах каквото ми беше на ума, нека да си сипя чаша вино и да се предам на произвола и разпердушинването ми от всички критици, възглавяващи отдела по история от една страна — и на отдела по хуманистична загриженост и закрила на човека от машините —от друга. На мен ми е лесно да го понеса. Аз съм просто един невежествен лаик, който мрази как се представя и изучава Историята като поредица от “героични” действия.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност