05 / 28 / 2024
Новини Dolce vita Лияна Панделиева: Нефертити е била прелъстителка и абсолютна кучка

Лияна Панделиева: Нефертити е била прелъстителка и абсолютна кучка

Египет е трудна за преживяване държава

от infomax
0 коментари
Лияна Панделиева: Нефертити е била прелъстителка и абсолютна кучка

Лияна Панделиева, журналист. Фейсбук

пирамиди„Ние се боим от времето, а времето се бои от пирамидите.“
Това е първата мисъл, която чух още като дете за египетските вечни паметници и като мнозина други считах, че именно пирамидите крият величието на хилядолетна култура и невиждан строителен размах.
На място в Египет обаче открих, че

пирамидите са всеизвестният

символ,

а гигантският устрем се крие на много други места и грандиозното строителство е не само в архитектурата, а в изумително непреходно творчество, което спира дъха.
Как, защо и кой?
лианаТова според мен са въпроси, чиито отговори стигат само до кога. В модерното ни време не проумяваме размера на вярата или поне не вярваме, че е именно тя е била двигател за строителството. Ние разбираме много по-добре от его, злоба, амбиция, мании.
Ако някой мисли, че английската история е оплетена, нека опита да вникне в египетските династии. Според мен египетската история е отлично упражнение срещу деменция – който научи отделните царства и техните фараони е с мозък за световно първенство по върхова форма на паметта.
Ако проф. Сергей Игнатов научи какво съм запомнила, вероятно ще ме завлече на скамейката и няма да ме пусне, докато не вникна поне мъничко във въртележката на египетската култура.
Какво е лесно за помнене:

Рамзес ІІ, внук на Рамзес І и син на Сети І, бил висок 163 см, но създал 122 дъщери, 98 сина

и бил един от най-великите фараони, който надживява 13 сина със същото име и поредна бройка и живее до 99 години – по данни на нашия водач Хатем, който е историк по образование и който знае зашеметяващи подробности от тази оплетена като ДНК история, та решавам да вярвам на него, а не на Уикипедия.
Лияна Панделиева: Нефертити е била прелъстителка и абсолютна кучкаНефертити е била прелъстителка и абсолютна кучка, която е избила всички преки кръвни роднини, които по някакъв начин са и́ пречели или е считала, че може да са на пътя й като господар.

Нефертари е достойна кралица,

а Хатшепсут (смаяна съм, че наистина запомних името й) била велика жена с мисия и според Хатем много по-красива от кучката Нефертити. За мен уникалното беше, че от всички мумии, които видях (не особено приятно преживяване), тя е единствената, която и до днес е под стъкления похлупак със своите дълги кафяви къдрави коси.
Още не мога да събера мислите и емоциите си.
Египет е трудна за преживяване държава, защото никой не е готов за непоносимата за нас атака от местните, които с цената на всичко измъкват долари, независимо за какво. В главата ми още ехти: „уан дольар, уан дольар!“ – искат ги децата по улицата, хора, които с ръка те упътва на някъде, някой, когото си снимал от 10 метра, охранители, служители с униформи и заредено автоматично оръжие на рамото, които жално мигат насреща с поглед на отчаяна сърна.
Всеки иска „дольар“ и ги искат на колкото езици се сетите – български, руски, испански, френски, китайски, английски, италиански… Деца ти висят по дрехите, от всички страни те покриват с шалове и блузи, хвърлят ти неща в чантата, ако си бил така глупав тя да е отворена, макар и закачена пред теб и после, докато опитваш да извадиш нещото, те дърпат за ръкава и викат „уан дольар“
Когато обаче се измъкнеш от поредното нападение и влезеш след паметниците, там се издига ОНЗИ Египет – величествен, несломим от времето, обичан от боговете.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising