06 / 21 / 2024
Новини България Корнелия Нинова: БСП ще сезира КС, ако Румен Радев не наложи вето за военната помощ за Украйна

Корнелия Нинова: БСП ще сезира КС, ако Румен Радев не наложи вето за военната помощ за Украйна

Партията може да търси и намери  подкрепа единствено от "Въраждане" с нейните 27 народни представители

0 коментари
Снимка: Архив, Светослав Пинтев

Ако президентът Румен Радев не наложи вето върху ратификацията на парламента за изпращане на военна помощ за Украйна, то БСП ще търси начин да сезира Конституционния съд, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщават от пресцентъра на партията.

По Конституция са необходими 1/5 от народните представители или 48 депутати, за да бъде внесено искането в Конституционния съд, припомнят юристи.

БСП ще може да търси и със сигурност ще намери  подкрепа единствено при сочената за проруска партия „Въраждане“ с нейните 27 народни представители.  Ако се стигне до сезиране на КС, то това ще сторят заедно БСП и формацията на Костадин Костадинов.

„В следващите дни е важно да видим дали президентът ще наложи вето върху договора за оръжия. Той многократно е правил изявления, че това би ни въвлякло във война, а сега се оказва, че неговият служебен кабинет и неговият министър на отбраната е подписал този договор. Ако не го направи, ще търсим начин да сигнализираме КС“, цитирана е Нинова.

А с какъв мотив за противоконституционност?

„В подписания договор пише, че оттук-нататък Министерски съвет може самостоятелно на закрито заседание да променя списъка за оръжията или боеприпасите, тоест да променя условията по договора. Международните договори не могат да се променят от МС, те трябва да минат задължително на ратификация от Народното събрание по конституция. Така си остават вратичка след това служебен кабинет да взима решения на закрити заседания какво да прави. Това е тотално нарушение на конституцията и е по-добре още сега да се спре.“

Припомняме, че служебният кабинет на Радев не е „във възторг“ от това, че ще пращаме оръжия изобщо. По думите на военния министър Димитър Стоянов е приложен максимално консервативен подход спрямо това с какво страната ни ще помогне на Украйна. Няма да се пращат самолети, ПВО и пр., пише БТА.

Твърде много се забави процедурата и с първия, сега и с втория мандат за съставяне на правителство, това е загубено политическо време, каза в Кюстендил Корнелия Нинова. „Смятаме, че до края на тази година трябваше да се връчи и вторият мандат и да става ясно ще има ли или не правителство“, коментира Нинова.

Лидерът на БСП посочи още, че лично тя е оптимист за третия мандат. „Това, което виждам, е, че „Продължаваме Промяната“ поставят условия, които не им гарантират мнозинство, каза Нинова. Тя отбеляза, че третият мандат е последният възможен, а държавата се нуждае от стабилност и от правителство. „Ако е при нас – ще опитаме всичко възможно. Ще свикаме националния съвет и ще решим с кого да разговаряме“, допълни лидерът на социалистите. „Все пак всичко е много динамично, ще видим на кого президентът ще се спре“, допълни Нинова.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising