05 / 28 / 2024
Новини България Кирил Петков пред „Гласът на Америка“: Имахме голям принос за подпомагане на украинската армия! И да, България правеше пари

Кирил Петков пред „Гласът на Америка“: Имахме голям принос за подпомагане на украинската армия! И да, България правеше пари

0 коментари
Просто Киро

Според бившия министър-председател на България, лидер на проевропейската партия „Продължаваме промяната“ Кирил Петков доставките на българско оръжие за Украйна са ставали чрез държави посредници.

Така става възможно да се преодолее съпротивата на проруските сили в коалицията и парламента, каза бившият министър-председател на България Кирил Петков в интервю за Гласът на Америка.

Водената от Петков коалиция включва четири партии, по-специално социалисти, които са в тесни връзки с Руската федерация. Според политика представителите на тази партия казат, че „нито един куршум не трябва да отиде за Украйна“, в противен случай те ще напуснат коалицията и правителството ще престане да съществува“, пише УНАН.

„Благодарен съм, че други страни от НАТО и ЕС решиха, че имаме тези боеприпаси. Купиха ги от България и ги дадоха безплатно на украинската армия. Това беше най-добрата комбинация. От една страна, ние можехме да дадем голям принос за подпомагане на украинската армия. От друга страна, украинският народ не плащаше много или изобщо не плащаше. И трето, нямаше пряк износ от България за Украйна, което задоволяваше изискванията на нашия коалиционен партньор“, обясни Петков.

Петков припомни, че лидерът на БСП Корнелия Нинова, която оглавяваше Министерството на икономиката на страната, каза директно, че няма да подпише документ, според който Украйна ще бъде краен получател на оръжие.

„Изведнъж при нея започнаха да идват документи от правителството на САЩ, британското правителство, полски фирми, румънски фирми. Ние напълно изпълнихме тези критерии. Сигурен съм, че тя не е излъгала своите поддръжници и дори ако Украйна беше посочена в един документ, щяхме да загубим нейната подкрепа“, каза Петков.

В същото време експремиерът Кирил Петков отказа да уточни за какви оръжия става дума, както и как точно са доставени в Украйна.

„И да, България правеше пари. Две хиляди българи тогава работеха на 100%. Средствата отиваха в местните бюджети и това беше голям принос за икономиката“, обобщи политикът.

Превод: infomax.bg

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising