05 / 28 / 2024
Новини България Иван Гешев: Това е поредната руска хибридна атака. България категорично няма нищо общо с взрива на Кримския мост

Иван Гешев: Това е поредната руска хибридна атака. България категорично няма нищо общо с взрива на Кримския мост

0 коментари
Иван Гешев

България категорично няма нищо общо с взрива на Кримския мост. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в социалните млежи.

„Колегите от Софийската градска прокуратура категорично установиха, че България няма нищо общо с взрива на Кримския мост. Това е поредната руска хибридна атака срещу европейската общност“, написа Иван Гешев в Туитър.

„Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде замесено с взрива на Кримския мост, по нареждане на министър-председателя бе извършена проверка от службите за сигурност. Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут“, обяви още тогава в официално съобщение правителственият пресцентър. Софийската градска прокуратура пък се самосезира и започна проверка, която възложи на МВР и ДАНС.

Кримският мост, който свързва анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров с Таманския полуостров в Краснодарския край, беше взривен при неясни обстоятелства на 8 октомври 2022 г. Това беше прието от Кремъл като сериозен удар, защото важното комуникационно съоръжение имаше не само стратегическо, но и имиджово значение за Русия. Ден след това шефът на Руското следствие Александър Бастрикин докладва на президента Владимир Путин, че атаката е подготвена от украинските спецслужби с помощта на руски граждани и чужди страни. Според руското разследване взривът е бл причинен от камион, който се е движил по маршрута – България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Така името на страната ни беше замесено.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising