05 / 28 / 2024
Новини България Херо Мустафа: Корупцията остава сериозен проблем за България

Херо Мустафа: Корупцията остава сериозен проблем за България

Дори този парламент има възможността да приеме тези законодателни текстове

0 коментари
Херо Мустафа: Корупцията остава сериозен проблем за България

Корупцията остава сериозен проблем, бих казала, че най-добрата защита срещу корупцията е силна съдебна власт. Това каза посланикът на САЩ в България Херо Мустафа в интервю за „120 минути“ на бТВ. Затова е от огромно значение съдебната реформа, добави тя.

Имате в момента в парламента законодателни текстове, които се изискват от Европейския фонд за възстановяване и устойчивост. Част от тези текстове са законопроекти от 2009 г. Има законопроекти, експерти, които са ги преглеждали, дори Европейската комисия и Венецианската комисия са давали препоръки как да бъде реформирана главната прокуратура, коментира Мустафа.

Според нея е време тези съдебни реформи, тези законодателни текстове, „не само да бъдат одобрени, но да бъдат приложени в цялост, а не само избирателно“. Това са важни реформи, необходими, за да се преодолее тази корупция. Знам, че е много важна тема за българските граждани, добави посланикът на САЩ.

По думите ѝ, ако има политическа воля, има и начин. Ако тя липсва, ще получавате оправдания, пречки. Бих казала, че дори този парламент има възможността да приеме тези законодателни текстове, допълни Херо Мустафа.

Относно наложените санкции на български лица по закона „Магнитски“, тя каза, че САЩ стоят зад санкциите, които са наложили. Те са само един способ от много усилия, по които работим заедно в опит да се борим с корупцията, да укрепим върховенството на закона.

.поред нея съдебната реформа може да бъде направена само от българи. Истинската реформа ще се случи единствено и само, когато има реформа и изпълнение и в съдебния сектор, и в прокуратурата, посочи тя.

По думите ѝ България е абсолютно надежден съюзник в НАТО. Не само, че България изпрати военна подкрепа на Украйна, но и медицинска помощ, генератори, освен това помага на бежанците, дошли тук, домакин е на бойна група на НАТО, засили ученията и обученията. Гордея се, че сме заедно с вас в този съюз и твърдо вярвам, че България е надежден партньор, коментира Херо Мустафа.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising