04 / 23 / 2024
Новини България Харалан Александров: Трябва да бъде излъчен виновник

Харалан Александров: Трябва да бъде излъчен виновник

Може политическата обстановка да се види и както нормализация, и като реставрация

0 коментари
Харалан Александров: Трябва да бъде излъчен виновник

Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория мандат за съставяне на правителство едва след Нова година. Какво мислят за това анализаторите?
„Това, че ще имат доста време да мислят, разсъждават и да се консултират носителите на втория мандат е добра новина. Има смисъл, това не е само ритуал на демокрацията, а е възможност и за взаимодействие“, заяви социалният антрополог Харалан Александров в сутрешния блок на „Нова телевизия“.

И продължи така: „Ние сме в не много сполучлив етап на опит за нормализация на политическия живот. Започнаха такива плахи опити за разговор. Много се надявам те да продължат и това в някакъв смисъл улеснява позицията на президента, който по всичко личи, че не иска да приключи този етап на промяна. Защото в момента виждаме промяна. Друг е въпросът как ще я определим. От една страна може да се види както нормализация, а от друга като реставрация“.
„Трябва да бъде излъчен виновник, естествените кандидати са управляващите в злополучния период – ПП и техните съучастници, и разбира се президентът.

Нито за миг не съм твърдял, че нещата са били перфектни преди 2020 г. Аз твърдя, че промяната минава през реформа, а не през псевдо революция. И че революциите носят висок риск, защото водят до хаос и регрес. Има характеристики в момента на социалния, политическия, обществения и криминалния живот, които започват опасно да напомнят на 90-те години“, добави още Александров.

Журналистът Бойко Станкушев сподели пък своето мнение за случващото се в политическия живот у нас в момента.
„Аз ако съм мандатоносител, ако съм на мястото на ПП, съвсем сериозно ще продължа да се опитвам да структурирам правителство на малцинството, което ако стигне до парламента, няма да мине. Но какъв е бонусът за този, който го направи – по този начин ще се допринесе за още по-ясно изчистване на идентификацията на различните политически сили. Особено ако този път ПП проявят малко повече разум и абсолютно ясно и достъпно си конструират посланието. Така че да ги разберат не само академичните хора. Да кажат какво искат какво искат да правят точно и как ще го направят. Като във футбола. Като играеш, всички да разберат, че играеш футбол“, смята той.

„Бойко Борисов, който от месеци говори за евроатлантизъм, не си мръдна пръста да модернизира българската армия. Аз съм работил там на висок пост и положението бе трагично. Това, което аз бих им препоръчал, е следното – използвайте, ако имате мозъчни тръстове, да си ревизирате грешките тихомълком, и да излезете напролет с някакви други платформи и друго отношение. Опитайте се да бъдете консенсусни. Има полета, в които може да се намери разбиране, дори то да не е облечено в коалиция“, каза Станкушев.

Той сподели мнението си и за това при какви обстоятелства лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов би се оттеглил.

„Ако получи Борисов категорични гаранции за сигурността и спокойствието си. Той да се оттегли както г-н Доган, но да му бъде гарантирано, че няма да му бъде търсена сметка за тези 12 години, когато доста неща липсват и не са ясни, да се изразя меко в навечерието на Коледа. Не се знае дали няма да се появи фактор, който да обърне нещата – някакви доклади чужди, с фактология и т.н. Аз съм убеден, че такива се правят в момента и се финализират. Там, където са нашите партньори – в Европа, в САЩ. Няма доклад, в който да не пише, че 10 години България е най-корумпираната страна.

„На никого не му се управлява в тази ситуация“. Това пък коментира преподавателят по политически комуникации в НБУ проф. Росен Стоянов.

„На всички им е удобно президентът през служебното си правителство да продължава да управлява хора, пари и процеси. Различни хора от едни и същи политически партии излизат и говорят различно. Едните казват че бави топката, а другите казват, че той им дава шанс да приемат реформи и да провеждат разговори за коалиции. Тази шизофренна ситуация вътре в политическите партии поне на мен ми води до това, че на никой не му се управлява. За политическите партии най-доброто оправдание за спада на одобрението към тях е, че неговото служебно правителство е виновно“, каза той.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising