05 / 25 / 2024
Новини България Денков хвърля оставка, ако полицаи бият безнаказано, Делян Пеевски играе контра

Денков хвърля оставка, ако полицаи бият безнаказано, Делян Пеевски играе контра

Не мога да приема да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците, заяви Премиерът

от infomax
0 коментари
Денков, Пеевски, полиция

Премиерът Николай Денков е готов да хвърли оставка, ако полицейското насилие не бъде наказано, Делян Пеевски пък заяви, че ДПС ще брани МВР.  Какво ли се крие зад това? Някой реди интересен пасианс…

Министър -председателят призова  на брифинг в Министерския съветанкетна комисия в Народното събрание да разследва полицейското насилие  на протеста от 16 ноември в София срещу ръководството на БФС. И го направи в много остра форма.

„Хората, които смятат насилието срещу мирни граждани за нормално, трябва да излязат от МВР“, настоя премиерът, а тази твърдост изглежда

не се харесва на много други политици

„Ако министърът на вътрешните работи не припознае това като насилие, което заслужава изключително тежка санкция, включително и изясняване защо това се случва периодично в полицията и как го премахваме, да, ще си подам оставката.“,  заяви министър-председателят Николай Денков веднага след редовната среща за мерките за борба с агресията и насилието.

„Не мога да приема да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците, така, както ставаше преди“, отсече Николай Денков и  натърти, че част от хората в полицията се смятат за недосегаеми.

„Това няма как да го премълчаваме повече“, каза още Денков и допълни, че вече е разговарял по темата с вицепремиера Мария Габриел.

„Очевидно има

системен проблем

и той трябва да се реши . И няма как той да се реши, ако министърът го подценява. Искам категорично да чуя неговото мнение за това, което се случи, до момента не съм го чул“, обясни премиерът, намеквайки, че министърът не е точно негов…

А това е интересен казус…

„Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов трябва да излезе публично и категорично да осъди всички форми на насилие, които не са предизвикани от конкретния човек, защото има провокатори, срещу които трябва да се прилага насилие. Второ – трябва да има разследване за всички тези случаи и да е ясно кой къде е бил. Трето – трябва да е ясно дали има нарушение на правилата, защо някои полицаи са без опознавателни знаци, разрешено ли е това по закон и ако не е, кой го е допуснал“, изреди методично Николай Денков.

„Ако това е някой ръководител,

той също да си понесе последствията, и трябва да има адекватни наказания, което не значи забележка“ , настоя премиерът и повтори, сигурно за десети път, че , че неговото отношение към министър Калин Стоянов ще зависи от отношението му към насилието, упражнявано от униформени .

„Ако има действия и тези полицаи, извършили насилие, напуснат системата на МВР, няма да имам проблеми с него. Но проблеми ще имам, ако продължава да замазва ситуацията“, категоричен беше Николай Денков.

Премиерът, който е първият на този пост с толкова непримирима позиция по въпроса, сподели, че няма  назначен нов заместник-министър на вътрешните работи.

„По отношение на петимата полицаи от протеста, които се проверяват за насилие срещу граждани, Денков заяви, че абсолютно всички, които са участвали в такъв тип действия, трябва да бъдат разкрити и наказани.

„Но проверки са правени и в миналото, и ако те пак завършат с това, че е виновно момичето, както имаше в миналото такава информация, те не вършат никаква работа“, смята премиерът.

В отговор на въпрос чий министър е Калин Стоянов

– на ГЕРБ-СДС или на ПП-ДБ, Николай Денков заяви, че ще коментира тази тема, след като не е на този пост.

Делян Пеевски сякаш даде отговор на този въпрос с коментара си пред журналисти:  „Аз се изненадвам на коментарите на Денков, как общуваме с министъра на МВР и сме се виждали с него. Аз не мога да разбера това „Радино вълнение“ в премиера, разбира се, всички лидери на партии и шефове на парламентарни групи общуват с всички министри“.“

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising