07 / 22 / 2024
Новини България 80 години след смъртта на Борис III още е загадка – Хитлер ли задига завещанието?

80 години след смъртта на Борис III още е загадка – Хитлер ли задига завещанието?

0 коментари
80 години след смъртта на Борис III още е загадка - Хитлер ли задига завещанието?

Светослав Пинтев

80 години след смъртта на Борис III още е загадка - Хитлер ли задига завещанието?Утре, 28 август, се навършват 80 години от смъртта на цар Борис III,  а все още не знаем какво точно се е случило със завещанието му. Да си припомним фактите.

Най-тайнствената случка, свързана със завещание, в българската история е тази с последната воля на цар Борис III. Дори не е сигурно, че е съществувало като писмен документ, но има редица косвени свидетелства за това.

Фюрерът ли задига завещанието на царя?

Съвременници са свидетелствали, че по време на краткото подобряване на здравословното си състояние, в следобеда на 23 август 1943 г, цар Борис III съставя набързо завещание, което продиктува точка по точка на шефа на канцеларията си Павел Груев, а после подписва. То обаче не е открито никога и за съществуването му може да се съди само по някои косвени доказателствата. Такива са например показанията на свидетели, които се пазят в някои от протоколите на Народния съд.
Историците, изследващи

документите на двореца,

сред които е авторитетният германски учен Хелмут Хербер, са на мнение, че завещанието е написано, но е изчезнало много скоро след смъртта на монарха.
80 години след смъртта на Борис III още е загадка - Хитлер ли задига завещанието?Има основание да се предполага се, че е откраднато по заповед на фюрера на Третия Райх Адолф Хитлер, който е имал много сериозни причини да се притеснява от политическата тежест и последствията от последната воля на българския владетел.

В завещанието най-вероятно се определя регентски съвет, които да промени външнополитическата ориентация на България след смъртта на монарха. Царят много вероятно се е погрижил страната му от съюзник ще се превърне в противник на Германия, която и без това вече е в критично положение, на ръба на поражението.  Адолф Хитлер просто не може да допусне такъв обрат. Още повече, че в Италия такъв развой е станал факт съвсем наскоро.
На 25 юли 1943 г.

Бенито Мусолини е отстранен от властта от Великия фашистки съвет и арестуван

Новото правителство на маршал Пиетро Бадолио къса незабавно договора с Германия и й обявява война. Такова развитие у нас е крайно нежелателено за германците, защото губят последния си съюзник в Европа, те просто трябва да го избегнат с всички средства.
80 години след смъртта на Борис III още е загадка - Хитлер ли задига завещанието?Още на другия ден след предполагаемото съставяне на завещанието на царя, в България е командирован самият барон Шенхарт, изпълняващ длъжността държавен секретар на Външното министерство на Третия райх. Предполага се, че той лично ръководи операцията по „отвличането“ на ценния документ.

Пристига и виртуозният немски разузнавач Алтенбург, получил специалните си пълномощия от шефа на разузнаването на Райха Шеленберг, като версията е, че той идва у нас по някаква частна работа. Смята се, че  лично е извършил кражбата на завещанието. Знае се, че е носил със себе си плановете на двореца и на тайните коридори за излизане от него, които бившият цар Фердинанд пазел в чужбина. Вероятно задачата е била да се открие завещанието и то да бъде унищожено, ако съдържа неблагоприятни за Хитлер разпоредби.

Двамата кацат в София на 24 август 1943 г.,

само дни преди смъртта на царя на 28 август. Очевидно фюрерът и обкръжението му не са имали никакви съмнения, че тя ще настъпи скоро, което пък подсилва съмненията, че владетелят е отровен по заповед от Берлин.
Някои изследователи смятат че разузнавачът е натоварен също така и със задачата да вкара професор Александър Цанков в регентския съвет, но крайно отрицателното обществено мнение към неговата персона променя бързо мнението на германското ръководство.
Предполага се, че немският шпионин влиза в двореца по тайния тунел, който го свързва с Военното училище, както и с едно от бюрата на Гестапо, разположено на улица „Шипка”. Това става в късния следобед на 28 август, само минути след смъртта на царя. Разузнавачът провежда акцията си светкавично. Известни се и имената на хората, които вероятно са му съдействали. Алтенбург с вещина прониква в библиотеката на монарха и отваря касата, в която се пази завещанието. Смята се, че в него царят препоръчвал за министър-председател проамерикански настроения бивш премиер Георги Кьосеиванов, а за регенти земеделеца Димитър Гечев и брат си княз Кирил. Което е основателна причина да бъде унищожено.

 

Очаквайте: Сагата със завещанието на Евлоги Георгиев

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising