04 / 30 / 2024
Новини По пътищата на света Сицилия е най–ценният бисер в короната на древния Рим и днешна Италия

Сицилия е най–ценният бисер в короната на древния Рим и днешна Италия

Земята, за която италианците казват “Sicilia e un altro mondo” . Ще рече "Сицилия е един друг свят"

0 коментари
Сицилия е най–ценният бисер в короната на древния Рим и днешна Италия

Кацаме на огнения остров Сицилия, една древна и  величествена земя, по която са скитали Одисей, Еней, Архимед, Цицерон, Гай Юлий Цезар и кой ли още не.  Даже и древните българи, но това е друга история, която ще разказваме по-нататък.

Най красивото и екзотично лице на Италия. Островът,който от хилядолетя живее по собствени закони,  дори в своя собствена реалност. Житницата и най –ценен бисер в короната на древния Рим.  Както днес в тази на Италия.Сицилия е най–ценният бисер в короната на древния Рим и днешна Италия
В римско време се е знаело-загубиш ли Сицилия, губиш и метрополията. Защото няма как да я изхраниш.

Земята, за която италианците казват “Sicilia e un altro mondo” . Ще рече „Сицилия е един друг свят“. Различен от реалния, ярък, красив, понякога страшен, но неустоимо привлекателен.

Багрите и аромата на цветята опияняват при първото съприкосновение с острова, ако идваш с влак или автомобил. Тръпката е еротична, възбудата е мощна и влудяваща-като пред невероятно красива жена.

Сицилия е най–ценният бисер в короната на древния Рим и днешна ИталияИ  изведнъж огладняваш….

Средиземноморските морски дарове местните хора абсолютно винги съчетават с разнообразие от зеленчуци, които дори предпочитат. Повечето ще се нахвърлят първо на зеления фасул по стара сицилианска рецепта , отколкото на най-изтънчения морски деликатес. Всъщност , когато морето те обгражда отвсякъде… Което не значи, че тези морски дарове не ги бива, напротив, невероятно вкусни са.

Всеки сицилианец обожава и поставя на пиадестал прочутите местни сладкиши. Спомнете си канолите, с които дон Корлеоне черпи приятелите си. Традиционен десерт, приготвян навсякъде из острова.
В Сицилия сладкарството е издигнато в култ и няма смисъл да се мъчиш да запомниш имената на всички сладкиши. Те са безброй.

Да не забравя да ви предупредя-не можеш да не си изядеш десерта, който домакинята собственоръчно е направила. Не си го и помисляй, за да не ти се наложи да усетиш на гърба си сицилианската отмъстителност. Въобще, внимавайте, на този остров е добре да си изяждаш всичко, с което те черпят, така профилктично. Това в рамките на шегата, но го имайте предвид.

Ето ни в Катания. Централният град на източна Сицилия, център на едноименната област.

Разхождаме се в прекрасния център на Катания по настилка от лава, тротоари от лава, покрай сгради от лава.

Дори сградата на университета е изградена от материал който е бил в гърлото на вулкана Етна. Така е от римско време. Още древните са съграждали от лава сградите, които същата тази лава е помела- практично по римски, та и до днес е така.Сицилия е най–ценният бисер в короната на древния Рим и днешна Италия
Въпреки многобройните изригвания на Етна и сега се говори за едно,което е станало в далечния 11 март 1669 година. Експлозията от лава била грандиозна. Градът е разрушен до основи. За 120 дни етна избълва 1 милирд кубически метра. облаците вулканична пепел и последвалите дъждове белязват завинаги душата накатанците.
Изграден е от лава.Същата тази лава на няколко пъти е поглъщала града. За да израснат още по-красиви сгради. Пак от лава.
Вулканът Етна е тукашната Витоша,но огнедишащата му паст периодично напомня за себе си.

Сицилия е най–ценният бисер в короната на древния Рим и днешна Италия Сицилия е най–ценният бисер в короната на древния Рим и днешна Италия

Повечето от нас ще свържат града с инспектор Корадо Катани от сериала Октопод, този чутовен борец с мафията. По легенда той е от тези места. Всъщност този град е люлката на мафията, но не се надявайте да се сблъскате на улицата с капо ди тути капи, нито с някой от хората му.

Едно е сигурно-няма да срещнете и следа от мафията тук. “Тя се премести в Рим”, шегуват се местните.
Който и от тези хора да попитатате ще ви каже, че не е виждал жив мафиот. Освен на кино. И няма да ви излъже. Сицилианците не лъжат. Тук никога няма да срещнеш джипове с квадратни момчета като у нас.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising