10 / 18 / 2024
Новини Свят Руски духовници осветили статуя на Сталин без благословия

Руски духовници осветили статуя на Сталин без благословия

от infomax
0 коментари
Руски духовници осветили статуя на Сталин без благословия

Православни духовници, които наскоро осветиха статуя на съветския диктатор Сталин на публично събитие в Русия, са действали без „благословията“ или съгласието на висшестоящото духовенство, казаха висши руски свещеници, цитирани от Франс прес.

На 15 август пред завод в град Великие Луки, в западната Псковска област, беше открита 8-метрова статуя на лидера на Съветския съюз в присъствието на представители на местната комунистическа партия.

Във видеоклипове, публикувани в руски медии, се вижда как православни духовници присъстват на церемонията и един от тях

пръска със светена вода статуята на диктатора,

известен с това, че е наредил избиването на хиляди свещеници и преследването на църквата.

В публикувано вчера изявление местната епархия, подчинена на Московската патриаршия, потвърди, че тези свещеници са взели участие в събитието „без благословията или съгласието“ на висшестоящото духовенство.

„Техните действия и изявления не изразяват позицията на ръководството на Руската православна църква, а отразяват само техните собствени мнения и убеждения“, казаха от епархията и добавиха, че срещу свещениците е започнала „проверка“.

Управлявал между края на 20-те години и 1953 г., Йосиф Сталин установява тоталитарен режим в Съветския съюз,

при който са убити милиони хора

През този период десетки хиляди православни свещеници са екзекутирани или депортирани в ГУЛАГ. По заповед на Сталин са разрушени и хиляди църкви и религиозни паметници.

През 1943 г., в разгара на Втората световна война, Сталин все пак възстановява Руската православна църква, репресирана след Октомврийската революция от 1917 г., като отново позволява избора на патриарх, който обаче е поставен под строгия контрол на тайните служби.

В Русия диктаторът буди противоположни оценки. Кремъл го представя като баща на победата на Съветския съюз над нацистите през 1945 г. В страната има паметници, бюстове и статуи в негова чест, макар да са рядкост.

Кремъл не отрича съветските репресии, но ги омаловажава, представяйки ги като трагедия без конкретни виновници. В същото време той гръмко възхвалява мощта на Съветския съюз, особено след инвазията в Украйна, която е представяна като „денацификация“, в съответствие с наследството от Втората световна война.

БТА, Алексей Маргоевски

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising