04 / 30 / 2024
Новини Мистерии Кой е Пилат Понтийски?

Кой е Пилат Понтийски?

Префектът на Юдея, осъдил Христа, е почитан като светец от първите християни

0 коментари
Кой е Пилат Понтийски?

„В бяла мантия с кървавочервена подплата, с провлачена кавалерийска походка, в ранното утро на четиринайсетия ден от пролетния месец нисан на покритата колонада между двете крила на двореца на Ирод Велики излезе прокураторът на Иудея Пилат Понтийски”, пише Михаил Булгаков в „Майстора и Маргарита”, една от знаковите книги на миналия век, направила философски разрез на две толкова различни империи-римската и съветската.

Роман, в който първообраз на проф.Воланд/ Сатаната/ е самият Йосиф Весарионович Сталин според руски литературни историци. А Пилат е просто един изтерзан римски магистрат, осъдил под натиска на първосвещениците

Йешуа Ха Норици, когото днес наричаме Исус

Това е друга тема, апропо, ще стигнем и до нея някой ден, сега да се върнем на управителя на провинция Юдея, осъдил Христа в качеството си на служител на римския император Тиберий Клавдий Цезар Август Германик, останал в историята като император Тиберий, доста близък до него, както твърдят някои историци.

Пилат,   измил ръцете си в символичен жест за очищение от вината за смъртта на Божия син, според евангелистите,  е  светец на етиопската и коптската църква, едни от първите християнски общности, почита се на 25 юни. Нали той става причина да се пролее кръвта на Спасителя, която да изкупи греховете ни.Кой е Пилат Понтийски?

Пилат Понтийски е несъмнено е една от най-интерпретираните и експлоатираните в литературата и киното фигури  за всички времена.

Ала това само ни отдалечава от истинския образ, който се размива все повече с отминаването на вековете. Което не трябва да ни пречи да се опитаме да го видим, какъвто е бил. Или поне, какъвто го рисуват малкото свидетелства и артефакти, свързани с личността му, авторите от различни епохи….

Блестящият ни актьор Христо Шопов също се превъплъти във филма на Мел Гибсън „Страстите Христови“ и това може би не е случайно, защото Пилат вероятно идва от днешните наши земи.

През векове се ражда всякакви легенди за този високопоставен римски магистрат, кръстосал съдбата си с тази на Божия син. Някои автори му приписват плашещ край във водите на Тибър или във Виена (Франция) по времето на Нерон, а други (особено в популярната през Средновековието част от Евангелието на Никодим) го представят като посветен в християнството заедно със съпругата му-благородната Клавдия Прокула, която е почитана като светица в православната църква, защото опитва да защити Исус според Матея.Кой е Пилат Понтийски?

 

 

 

 

 

Булгаков пише също: „Мракът, нахлул откъм Средиземно море, погълна омразния за прокуратора град. Изчезнаха висящите мостове, свързващи храма със страшната Антониева кула, от небето се спусна бездна и заля крилатите богове над хиподрума, Хасмонийския дворец с бойниците, пазарите, кервансараите, уличките, езерцата… Изчезна Иерушалаим, великият град, като да не беше съществувал на този свят.”Кой е Пилат Понтийски?
Въпросният мрак сякаш покрива с булото на литературата, към която спадат и евангелските текстове, самата личност на Пилат Понтийски. Това продължава близо две хилядолетия.

 

Очаквайте продължение.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising