06 / 8 / 2023
Новини Свят Великобритания: Путин умишлено разпространява фалшива информация

Великобритания: Путин умишлено разпространява фалшива информация

от infomax
0 коментари
Великобритания: Путин умишлено разпространява фалшива информация

Великобритания обвини руския президент Владимир Путин в умишлено разпространяване на фалшива информация, след като той заяви, че Обединеното кралство снабдява Украйна с „оръжия с ядрен състав“, предадоха Пи Ей мидиа и ДПА.

След разговорите в Москва с китайския президент Си Цзинпин Путин каза, че Русия ще „отговори по съответния начин“, ако Великобритания изпрати на Украйна

боеприпаси с обеднен уран

Министерството на отбраната отхвърли предупреждението и каза, че от десетилетия бронираните снаряди са стандартно оборудване и „нямат нищо общо с ядрено оръжие или такива възможности“.

На пресконференция със Си руският лидер обърна внимание на британските планове да се изпратят на Украйна снаряди с обеднен уран заедно с основните бойни танкове „Чалънджър 2“.

„Изглежда сякаш Западът наистина възнамерява да воюва с Русия до последния украинец“, каза той. „Ако това се случи,

Русия ще отвърне по съответния начин,

щом колективният Запад започва да използва оръжия с ядрен компонент“.

Той не уточни какъв би бил конкретният отговор на Русия в ситуацията.

В тази връзка говорител на министерството на отбраната в Лондон каза, че наред с предоставянето на ескадрила основни бойни танкове „Чалънджър 2“ на Украйна, Великобритания ще предостави и боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран. Такива патрони са изключително ефективни за поразяване на съвременни танкове и бронирани превозни средства.

„От десетилетия британската армия използва обеднен уран в бронебройните си снаряди. Това е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрени оръжия и способности. Русия знае нова, но умишлено опитва да разпространява фалшива информация“.

Говорителят добави, че независимо проучване е установило, че въздействието върху здравето и околната среда от използването на боеприпаси с обеднен уран „вероятно е ниско“.

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност