04 / 23 / 2024
Новини Непознатата история Цар Самуил е родоначалник на род от Златната книга на благородниците в Италия

Цар Самуил е родоначалник на род от Златната книга на благородниците в Италия

Миструци ди Фризинга вероятно носят гените и на поредица владетели от Първото и Второто българско царство-княз Борис Покръстител, сина му Симеон Велики, неговия наследник Петър....

0 коментари
Цар Самуил е родоначалник на род от Златната книга на благородниците в Италия

След промените в България, през 90-те години на миналия век, с темата за потомците на цар Самуил в Италия се занимава депутатът от Великото Народно събрание Георги Тахов,  ерудит,  литературен историк по професия и призвание, като разбира за безценните документи от семейството на Константин Петканов, което ги е съхранили през трудните години.

В своя статия от 1993 г.  той първи разкрива, че цар Самуил е родоначалник на рода Миструци ди Фризинга и това е вписано в регистрите на

Златната книга на благородниците в Италия

Или Libro d’oro della nolilla Italiana. Както и в тези на Хералдическия институт в Рим. Тези институции се произнасят за произхода на даден благороднически род и го вписват в регистрите си, като издават необходимия сертификат, единствено при наличието на неопровержими исторически документи и прецизни научни изследвания около всеки един от предците.

В Libro d’oro се описват и връзките с чужди благороднически родове

Два са основните клонове от генеалогичното дърво на семейство Миструци ди Фризинга, които  са наследници на императора на българите Самуил, както е записан в книгата.

Издънките му влизат в бракове с потомците на някои от визанатийските императори и сановници, като през в 1269 г. се сливат в едно – в Италия.

По слабо изследвана е линията на Самуиловата дъщеря  Мирослава,  която е венчана за арменеца Ашот, син на Григорий Таронит, висш византийски сановник, дълго време пленник на царя ни в твърдината му в Преспа.

Допуска се, че Самуил сам планира и разиграва „бягството” на Ашот и дъщеря си в Константинопол, където те да се включат в борбата за императорската корона. Там двамата заемат почетно място в двора. В крайна сметка и техните потомци се появяват в Италия.
Другата родствена линия е тази на сина на Самуил, който след смъртта му е коронясан за цар под името Гаврил-Радомир.

Ян Младжов,  специалист по Източната римска империя- Византия от Историческия факултет на Университета по хуманитарни науки в  американския град Сан Диего,  стига до извода, че Гаврил– Радомир има от първия си брак с красивата унгарска принцеса Маргьорит дъщеря на име Агата, която е

минава под венчилото с английския престолонаследник Едуард Изгнаника

Нас обаче ни интересува линията, която води към Италия. И на нея ще се спрем след малко.
Миструци ди Фризинга доказано са  наследници на император Самуил, но вероятно и на поредица владетели от Първото и Второто българско царство – княз Борис Покръстител, сина му Симеон Велики, неговия наследник ме Петър, до основоположниците на второто българско царство Асен и Петър, брат им цар Калоян , племенника му Иван Асен II и т.н… Споменавали сме и друг път, че в писмоти си до папа Инокентиий III , Калоян е категоричен, че е един от рода на старите български царе. Там той без колебание и двусмисленост казва „

Симеон, Петър и Самуил-прародители мои”.

Самият понтефикс повтаря това в писмото си до унгарския крал и това изобщо не се подлага на съмнение.

Следва

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising