05 / 8 / 2024
Новини Dolce vita Сега такава шкембе чорба не се сервира никъде

Сега такава шкембе чорба не се сервира никъде

Той вадеше свареното вече говеждо шкембе и го мяташе на голям дръвник

от infomax
0 коментари
Сега такава шкембе чорба не се сервира никъде

Bulgarians In USA, Фейсбук
Никола Кръстев

Макар групата да е за българи в САЩ тук редовно се публикуват кулинарни спомени за соца със съответните реакции. Нека и аз да дам своя принос. 😆 Носталгиращи и остаряващи си спомнят колко хубава и качествена била храната по времето на Тошо. Въпросът е спорен, но нека си припомним някои места където действително

се предлагаха ястия, които сега няма

В мекичарницата на ъгъла на «Шишман» и «Графа» точно срещу входа на градинката «Седмочисленици» предлагаха мекици по 6 ст. парчето които се приготвяха на място.

Чичкото бързо дръпваше с длан парче клисаво тесто, завърташе го и то цопваше в казан с горещо олио. Тестото почваше да цвърчи и за около 30-ина секунди мекицата се оформяше със златиста хрупкава коричка. Чичкото (понякога лелката) вадеше мекицата от мазнината с голям черпак с дупки – да се оттича мазнината, мяташе я в голяма тава и бързо посипваше с пудра захар. Даваш 6 ст. на щанда и мекицата (или три) ти се връчваше в парче кафява амбалажна хартия.

С дечурлята от квартала прескачахме трамвайните релси и сядахме в градинката да си изядем мекиците. Такова нещо сега не се прави никъде и никакви

пет-звездни ресторанти не могат да заменят вкуса

на още парещата мекица с хрупкането на коричката в устата и сладостта на пудрата. Още един сюжет – съвсем наблизо – като се пресечеше «Графа» до «6-то» се минаваше край сладкарница «Преспа» (за нея ще има отделен пост), малка бозаджийница с баклави и саралии на ъгъла срещу бакалията, а точно до бозаджийницата се намираше гостилница в която се приготвяше една от най-добрите шкембе чорби в София.

Нареждаш се на опашка – предимно мъже, често – пияници. Зад тезгяха в началото на 70-те имаше един готвач на около 50-55, остриган, с мустак. Той вадеше свареното вече говеждо шкембе

и го мяташе на голям дръвник

С точно отмерени движения бързо накълцваше със сатър шкембето и го хвърляше обратно в казана. Като ти дойде реда само казваш колко порции искаш и той подхващаше 1-2-3 от ония тенекиени купички, вадеше с черпака малко от накълцаното шкембе на дъното и добавяше бульон до горе. Порция – 13 ст. Веднага след като си получиш чорбата – имаше маса с начукан чесън в оцет, само оцет и лют червен пипер. Номерът беше да сложиш точно толкова чесън и пипер колкото да ти се изпотят веждите без да се разплачеш. Ако прекалиш с пипера – разплакваш се. Ако обаче е малко – шкембето беше на вкус постничко. Сега такава шкембе чорба не се сервира никъде, всичко е стерилно, изчистено и безвкусно. Добър апетит! 😜

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising