07 / 14 / 2024
Новини България Първите хора живеели в нашата пещера Козарника, почитали орлите?

Първите хора живеели в нашата пещера Козарника, почитали орлите?

Ето една странна легенда, която може да води началото си от онези древни времена

0 коментари
Първите хора живеели в нашата пещера Козарника, почитали орлите?

В пещерата Козарника френски и български археолози направиха преди време  наистина поразителни открития, които обръщат наопаки научните представи за най-ранните хора, появили се в Европа, вероятно ще променят и теорията за пътя им от Африка към Стария континент.

Българо-френската експедиция проучи там останки от началото на късния палеолит, но се натъкнаха и на по-стари, в резултат на които досегашната  „необорима“ теория, че първите европейци са дошли през Гибралтар, вече сериозно издиша.

Открити бяха оръжия от кремък и кости, скелети на праисторически хора, но и на  мамути, лъвове, мечки, пантери.

До днес се е запазила и една странна легенда, която може би води началото си от онези древни и незапомнени иначе времена. Свързана е с Орлов камък, скала  от Фалковска група.

Тя разказва, че млад ловец сънувал кацането на бога-орел, който гневно забранил племето да избива  неговите братя- орлите, гнездящи високо по скалите. Първите хора живеели в нашата пещера Козарника, почитали орлите?

Младия мъж  не казал нищо на останалите,  защото решил, че ще го обявят за  фантазьор и слабак, който проваля начинанията на вождовете, докато един прекрасен ден всички отново излезли на лов, точно за орли.  Колкото стрели изстреляли нагоре младите войни, толкова се върнали обратно и ги пронизали смъртоносно в сърцата. Мнозина загинали от собственото си стрели.

Смъртоносно ранен бил и младият войн, който сънувал странния , но пророчески сън. Преди да издъхне, той признал пред брат си за съновидението и поискал прошка от племето, че не го е споделил с никого.

Жрецът наредил  всички да се молят за умилостивяване на бога-орел. Племето паднало по очи и започнали да отправят молби за пощада.

Три дни и три нощи се молили всички, а на третия залез на слънцето кацнал огромен млад орел с перо в клюна. Така племето било опростено, но орлите изчезнали от тези места.

Само Орлова скала е останала днес като спомен за онези далечни времена.

Легендите от този край разказват също, че в Белоградчишките скали древните римляни скрили несметни съкровища в тайно подземие с много лабиринти, издълбани дълбоко в скалите, чийто вход е затрупан с тонове камъни. Специален механизъм обаче отваря вратичка към чудното място. Според друга версия – в огромна зала, пълна с елмази, безценни перли, слонова кост, пазена от златни статуи, страховити капани и отровни шипове, е погребан римски император с всичките си съкровища. Теоретично това не е невъзможно. Готските племена убиват двама императори в бъдещите български земи, а досега гробниците им не са открити. Белоградчишките скали са свързани и с легендата за кървавото имане на Вълчан войвода,  за което скоро ще разказваме.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising